Цветан Василев: Кабинетът "Борисов 2" бе управление на Борисов и Пеевски

OFFNews 21 ноември 2016 в 08:02 29842 20

За мен няма съмнение, че от 2009 г. насам имаме мафиотски режим на управление на държавата практически без прекъсване. Четири години от единия клан, една година от втория клан, а в последните две години – съвместно управление. Това заяви банкерът в изгнание Цветан Василев в интервю за Сашо Диков, дадено на 16 ноември и излъчено снощи по BIT

Още в началото водещият на „Просто Диков“ уточни, че от страна на Василев не е имало поставяне на никакви условия и ограничения за въпроси и теми. Единственото, на което Василев е държал, е интервюто да бъде взето и излъчено след втория тур на президентските избори, за да няма спекулации, че е повлиял по някакъв начин на техния резултат.

В коментар за изхода от изборите Василев цитира думи на Ейбрахам Линкълн, че не можеш да лъжеш винаги всички. Оказа се, че лемата „аз съм прост и вие сте прости“, която бе наложена в обществото, не важи във втората си част, добави той.

Според Василев най-големият цинизъм на управлението на кабинета Борисов-2 е, че то на практика е управление на Борисов и Пеевски.

Колко доказателства трябва да се приведат, запита той реторично, като посочи, че само за година управление на Борисов-2 фирмите, свързани с бизнесмена Делян Пеевски, са взели обществени поръчки за милиард и половина, докато уж е трябвало да са в опозиция.

От всяка обществена поръчка следват комисионни, потвърди той по повод твърденията на Игнат Раденков, гостувал в предишни предавания на „Просто Диков“, че минимум 50 на сто от всяка обществена поръчка се крадат.

Василев е категоричен, че прокуратурата е сложила „под похлупак“ действията на Пеевски.

"Може да се види какви поръчки е изпълнявал „Водсрой 98“, колко от тях са изпълнени некачествено, колко подизпълнители са били завлечени", каза Василев.

Според него фирмата на загуба е била купена в кавички от варненската „Хидрострой“, за да се покрие Пеевски.

Цветан Василев нарече „митологеми“ твърденията на Борисов, че оставя държавата в идеално състояние.

"По отношение на фискалния резерв, банковата система, БВП. Т. нар. стабилност е формална стабилност на дъното", убеден е банкерът.

Според него с 1-1,5% ръст „можем да гоним Михаля още 1000 години“. 

Знае се как са минати стрес-тестовете, знае се каква е ролята на „Делойт“ в цялата тази история, намекна той и по отношение на състоянието на банките у нас.

„Имам достатъчно информация, която показва, че въобще не е толкова розово положението, че почти няма банка, която да е минала реално стрес-тестовете. Но не това е най-големият проблем, а това, че регулационната среда в България е неадекватна на това, което се случва в Европа и в света. Имаме излишно завишени изисквания към банките по отношение на капиталовата адекватност, което във всички случаи води до отклонения при степента на провизиране на кредитните експозиции“, заяви банкерът изгнаник.

Сталийски като наместникът на Борисов

Голяма част от интервюто бе посветена на ролята на бизнесмена Александър Сталийски, за когото Василев говори като за „човека на Борсисов за всичко“ и „събирач на пари“ поне по време на първото му управление. Банкерът увери, че има достатъчно останали у него писмени доказателства за това, като по-късно показа и документи.

"Имам доказателства за това, че хора, свързани със Сталийски, който ми беше лично посочен от Борисов като човек за връзка, са били собственици на някои от заводите, които бяха финансирани и придобити чрез фирми под контрола на КТБ", заяви Василев.

Той уточни, че това „посочване“ е станало, когато Борисов е дошъл за първи път на власт.

По думите му дори камерите у тях помнят, че Сталийски го е посещавал поне два пъти месечно, тръгвайки си с информации, с отчети за фирмите, в които той чрез подставени лица е участвал и т.н.

"От 2010 до 2013 г. хора, свързани със Сталийски, са били собственици и на „Авионамс“, и на „Дунарит“, твърди още Василев, потвърждавайки, че директно е бил рекетиран да им дава дялови участия без нищо в замяна. 

Василев разказа и предистория, според която през 2010 г. е бил подаден анонимен сигнал в Брюксел за неоторизирана държавна помощ на КТБ, след който са започнали непрекъснати атаки срещу КТБ чрез публикации в „една медийна група“. С хората зад сигнала, убеден е той, е била свързана и еврокомисар Кристалина Георгиева. Именно тогава, по обясненията му, срещу обещания за закрила и помощ за банката, по време на разговори със Сталийски и Борисов банкерът е бил подканен да се „лиши от нещо“ – т.е. от въпросните фирми.

Цветан Василев показа и документи, според които 43 млн. лв. са получени по сметки на две компании в КТБ, после преведени в ПИБ, след което „следите им се губят“. 12 млн. дивиденти пък били разпределени от „Дунарит“, половината от които отишли към същите компании.

По думите му става дума за около 49 млн. лв., отишли по сметки на въпросните фирми, свързани според твърденията му с Борисов и Сталийски. Василев заяви, че е готов да предостави на прокуратурата много допълнителни доказателства.

„Авионамс“ не е национализиран (както заяви премиерът Бойко Борисов – бел.ред), защото не е платена цената за него", категоричен е Цветан Василев.

Според него Борисов е разбрал интереса от национализиране на завода след спечелен от него стратегически търг на НАТО за ремонт на хеликоптери, на стойност значително превишаваща цената на компанията.

„Знам и името на посредника, който шеташе по Москва да осигури доставка на частите и да поставят една фирма между новия държавен собственик, така че да източат тия 30 млн. долара печалба от ремонта на хеликоптерите. Борисов се уплаши, че може да се провали търг на НАТО заради удара по банката“, обясни банкерът.

Василев твърди също, че Сталийски е придобил и 40 млн. от изнудване на ТВ7 във връзка с договор за наем, подписан с тогавашния директор Николай Бареков, според който е трябвало да му плаща по 10 млн. лв. на година наем за студиата.

Банкерът коментира и далаверите около „Булгартабак“, „Виваком“ и „Белене“.

"Не е тайна, че основният пазар на „Булгартабак“ бе турският и се оказва, че на него не е влизала редовно нито една цигара", твърди той по повод проблемите на компанията, и конкретно на Делян Пеевски, с турската държава. Не мога да си представя, че цигари на „Булгартабак“ могат да бъдат открити в складове на територията на „Ислямска държава“ без това да е станало със съдействието на самата „Ислямска държава“, добави още той.

Василев отбеляза, че рано или късно истината ще излезе, тъй като „докато българската прокуратура въобще не се интересува от това кой всъщност е собственик на „Булгартабак“, има други външни прокуратури, които вече са заинтересовани много от четириъгълника "София-Дубай-Виена-Вадуц“.

Кражбата на века, заради която вероятно си отиде КТБ – така Цветан Василев пък определи сделката за „Виваком“, която по думите му е „продадена“ – или открадната, на цена над 70% по-ниска от пазарната й стойност.

„Не мога да си представя, че някой би предоставил на Спас Русев (бизнесмена и мажоритарен собственик) 46% от компания, при положение, че той нито е дал пари, нито има възможност да обезпечи руската банка ВТБ да влезе в сделката, нито да реши проблемите на територията на страната“, заяви Василев.

Според банкера Русев е поел ангажимент, който очевидно надхвърля възможностите му, и той няма никакво съмнение, че зад българските лица в цялата стратегия стоят Пеевски и Борисов.

"Няма одобрение в Комисията за защита на конкуренцията без нейният председател Петко Николов да се обади и на двамата", категоричен е Василев.

Според него в случая с БТК държавата се е отказала от минимум 150 млн. евро.

„Държавата, в лицето на КЗК, сега се е съгласила на цена под 115 млн. евро, а реалната цена при нормални условия е над 1,2 млрд.“, посочи той.

Василев потвърди, че Пеевски му е поискал 10% от „Ваваком“, а по думите му Борисов също е имал амбиции за проценти от компанията, защото „му били помагали в сделката“.

"Ако се случи препродажба на „Виваком“, съм силно заинтересуван къде ще отидат парите, които ще постъпят по сметката на неговата (на Пеевски) офшорка в Люксембург", каза той.

Василев твърди, че досега от „Виваком“ са източени 10 млн. лв. към ФК „Левски“.

„Истината за „Левски“ е, че беше овладян от Пеевски и Сталийски, разбирай Борисов. До ден днешен никой не е върнал на КТБ 1 млн. лв., платени директно от фирма от съзвездието на банката по сметката на клуба с посредничеството на фирма на вездесъщия адвокат на Пеевски – Александър Ангелов“, твърди той.

По думите му на база на тези пари, Пеевски е заложил 39 на сто от акциите, а след това те са му били прехвърлени. Даването на клуба на Спас Русев банкерът нарече „допълнителен ангажимент във връзка с новата му роля на номинален мажоритарен собственик на „Виваком“, който със сигурност ще трябва да преразпределя“.

Що се отнася до АЕЦ „Белене“ и факта, че бившият министър на ГЕРБ Делян Добрев вече е обвиняем, Василев определи това като поредния популистки ход на Бойко Борисов.

„Не знам детайли, но не мога да си представя, че Добрев е взел такова решение да плаща, при положение, че проектът бе замразен с решение на парламента. Нямам никакво съмнение, че той е получил устно разпореждане от своя началник. Богомил Манчев е споделял пред мен, че половината от плащанията към „Парсънс“, респективно „Риск инженеринг“ или която и да е компания по веригата, е трябвало да бъдат отчитани чрез единия на „котараците“ на Бояна“, заяви той.


Василев призна, че хиляди пъти е имал възможност да спре Делян Пеевски, вместо да чисти „всички негови авгиеви обори“, и може би тогава никой е нямало да го познава.

„Всичко беше покрито за моя сметка, само и само да няма скандали. Това са моите грешки и аз си ги признавам“, каза Банкерът.

Той призна също, че Пеевски е бил финансиран с много повече от 250 млн., като той не знае как и на кого ги е давал по веригата, но ангажиментът му винаги е бил да възстанови парите.

„Очевидно на един етап това не му е харесало и той е подготвил по-лесното решение – дайте да ударим банката, да влезем ние вътре и да вземем парите, вместо да си платим задълженията“, обясни схемата Василев.

Запитан за влиянието на Ахмед Доган, той заяви, че никога не е имал финансови отношения с лидера на ДПС и приписа на Пеевски финансиранията на „някои техни идеи“, които по думите му са били рефинансирани от държавната банка ББР и банката с държавна помощ ПИБ.

Банкерът бе категоричен, че документите и информацията, с които разполага – за корупция в огромни размери, са достатъчни за едно много сериозно и задълбочено разследване. Той обаче се притеснява, че „при този похлупак над Борисов и Пеевски, вместо да им извадят очи, ще им изпишат вежди“.

"Ако хората знаеха колко ми е било трудно да балансирам между единия и другия клан, за да спася банката, биха ме разбрали малко повече, каза той и отново защити състоянието на КТБ към момента на атаката срещу нея, като призна, че е имало специфичен подход към банката, но не и „в противоречие със законите и съобразен с реалните пазарни условия“.

Василев е убеден, че през т.нар. „кухи“ фирми са били финансирани реални активи, които наистина са били достатъчни да покрият пасива.

В коментар на думите на финансовия министър в оставка Владислав Горанов, че не очаква да се върнат повече от 10% от активите на КТБ, той заяви, че това според него е максимумът, ако „продължават неговите наместници в банката да обслужват интересите на Пеевски, Сталийски и Борисов“.

„Ясно е къде отидоха активите. Мога да изброя почти всеки актив къде е отишъл“, каза още Цветан Василев, според когото с няколко изключения, всичко е концентрирано в ръцете на Пеевски, Лазов, Сталийски и групата около тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови