Цените на имотите скочили с 12%

OFFNews 13 март 2017 в 09:31 7781 4

За половин година цените на жилищния пазар у нас са скочили с 12%.

В столицата средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти. Възражда се и интересът към сделките с имоти "на зелено". Брокерът Илияна Василева обясни пред БНР, че най-търсени са имотите до 60 кв. м. Хората ги купуват с цел инвестиция и отдаване под наем. След застоя на пазара вече се говори и за дефицит в предлагането.

"От началото на тази година има дефицит на стойностни имоти на пазара във всички сегменти. Не говорим само за малките жилища, да речем - хубав, тухлен тристаен апартамент с гараж. Няма добър избор и няма голямо предложение на такива оферти", допълва броекерът. Затова и 1/4 от купувачите се ориентират към сделки на зелено.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

4

Nik68

13.03 2017 в 12:57

На фона на царящата според статистиката дефлация, няма как да повярвам в повишение на цените на недвижимите имоти с 12%. Това са елементарни трикове на заинтересованите - агенции за недвижими имоти и строители.

14355

3

neverland

13.03 2017 в 10:48

А пропуснах...Никакво зелено! Никакво!
Толкова бързо ги обявяваме строителите в несъстоятелност, че този риск не е оправдан за обикновените хора, които в живота си ще извършат 1-2 или най много 3 покупко продажби на имот. Ако сте тарикати, с много свободен кеш и може да си позволите риска да изгорите с едни 50-100 К и това няма да ви събори-ок, действайте си.
Схемата с некоректи строители се повтаря от десетилетия вече, многократно. "Ще строим строим комплекс на бъдещето, дай 10 % за първа плоча. Дай 50 % сега и ти го даваме на половин цена". Алчността е страшен порок. Винаги(колкото и да е популярен даден строител и колкото и кооперации вече да е вдигнал)има опасност жилището, което купувате на зелено да не се завърши или да се завърши, но да не е узаконето(ползване на индустриален ток на един електромер цялата кооперация, лоша инфраструктура, защото по документи се води строеж без право на живеене).

14355

2

neverland

13.03 2017 в 10:35

Всичко е манипулация. Винаги тези, които продават(брокери и собственици)казват "отсега нататък започва поскъпването, по-евтино няма да бъде, купувайте сега и веднага, защото ще поскъпнат неимоверно много. Търсенето е огромно, няма предлагане".
Нормално, това е техният интерес, имотът да се продаде сега, а не след 5 години и да търпят разходи и пропуснати ползи, през това време, да имат "заключени" пари.

Винаги когато някой ви дава прогноза как ще се движат цените на имотния пазар се питайте "чии интерес защитава". Защото ако защитава интереса на строителите, продавачите няма да чуете нищо по различно от "сега е момента, утре е късно, ще поскъпнат, ще стане страаашно".
Друг е въпрос, че зените не могат да се прогнозират, могат само предположения да се правят, а дали те ще се реализират, никой не си залага името и не дава гаранция.

42249

1

Denis Rizanov

13.03 2017 в 10:04

В столицата средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро

Пуснете се Симеоновско шосе. Има поне 7 транспаранта на цени между 600-750Евро за ново строителство. В Ст.град има транспаранти за 500Е.
Вие не разбирате ли, че мина "онова" време. Край! Ла комедия де ла финита! Даже и простите селянчета, заминават навън и не идват вече в София.
А сега се опитайте да прогнозирате какво ще стане с цените, ако не дай си Боже Ердоган пусне 200хил. "мигранти"... Представихте ли си?