Търсим китайски инвеститор за VII блок на АЕЦ "Козлодуй"

OFFNews 25 ноември 2015 в 19:12 3598 2

Започват разговори за привличането на китайски финансов инвеститор, който да осигури 49% от средствата за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", като препоръката за включването на китайски инвеститор дошла от американската компания "Уестингхаус".

Това обяви в Пекин премиерът Бойко Борисов. 

Финансовият модел на "Уестингхаус" беше отхвърлен, но от двете страни обявиха, че разговорите за строежа на VII блок на АЕЦ продължават. 

Предстои темата за включването на китайски финансов инвеститор да бъде обсъдено с премиера на Китай, посочи Бойко Борисов, като уточни, че това не изключва от плановете "Уестингхаус", тъй като от компанията са поискали среща с него, за да препоръчат търсенето на китайски инвеститор. 

С тази компания "Уестингхаус" и в момента работи в Китай. Имат си съвместна дейност, нека така да го наречем. Те ни препоръчаха да се срещнем с тях и да започнем и утре на срещата ни с премиера да предложим примерно 49%, а те да финансират от първия реактор, каза Борисов.

Премиерът обаче уточни, че ще поискат да бъдат подписани предварителни договори и изготвяне на финансово-икономически анализ, който да покаже дали произвежданата енергия ще стига за вътрешно потребление, дали ще се изнася ток.

Ако има възможност за изнасяне на електроенергия да подпишем с наши съседи предварително за определено количество енергия, което, след като бъдат построени тези мощности, да има изнасяне, тъй като и Сърбия води, знаете, с Китай усилени преговори в изграждането на свой блок, подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!