Случайност? Най-големите държавни фирми раздават по-високи заплати дни преди изборите

Светослав Метанов 28 септември 2016 в 08:58 15282 4

Снимка БГНЕС

Броени дни преди президентските избори служители на две от най-големите държавни компании в страната - "Български пощи" и БДЖ, ще получат по-високи заплати, научи ОFFNews от служители във фирмите, които от години се намират в тежко финансово състояние.

"Увеличаваме заплатите на всички пощальони в градовете с над 100 000 души население и на служителите в разменно-сортировъчните центрове", обясниха от пресслужбата на пощите пред медията ни.

Според тях в големите населени места персоналът на държавната фирма бил много по-натоварен от колегите им в малките градове и селата и затова трябвало да получават повече пари. 

От компанията уточниха, че надбавката ще е около 15-20 лева на човек и отрекоха това да се прави с предизборна цел.

"Още през юни сме се споразумели със синдикатите за увеличението на заплатите", твърдят от "Български пощи".

Новите възнаграждения в държавната компания ще влязат в сила от 1 септември и реално служителите ще получат фишовете с повечето пари в края на октомври - броени дни преди президентския вот на 6 ноември.

Още по-любопитното е, че другото голямо дружество в системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията - БДЖ си избра същата дата, от която също да вдигне заплатите.

В железниците са по-щедри. 

В момента основното възнаграждение на машинистите е 697 лева. Върху тях се начисляват часове за извънреден труд, бонуси за храна и други, но пак доходът им обикновено не надхвърля 1000 лева.

Сега след увеличението базовото възнаграждения за хората, които управляват влаковете става 800 лева. Освен това се актуализират заплатите на общо 26 различни експлоатационни длъжности в железопътния превозвач. Между 50 и 100 лева се предлага да бъдат увеличени заплатите на началник влакове, кондуктори, стрелочници, маневристи, помощник-машинисти и други.

От профсъюзите в БДЖ признаха пред ОFFNews, че предложението за новите по-високите възнаграждения не идва от синдикалните организации, а от ръководството на холдинга.

Това допълнително подхранва съмнения дали бонусът не преследва предизборна цел. Според синдикални активисти обаче ефектът от операцията може и да не бъде очаквания от ръководството на държавните фирми, тъй като повечето пари не са за всички, а само за част от персонала.

Например в БДЖ по-високите заплати ще вземат малко над 1700 души, а общият брой на служителите в компанията е почти 10 000 служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови