Синдиците на КТБ са събрали 600 милиона лева от длъжници

OFFNews 24 февруари 2017 в 21:54 7059 2

Снимка OFFNews

Синдиците на Корпоративна търговска банка са събрали около 600 милиона лева. Сумата е над 40 процента от стойността на активите на банката към датата на обявяването й в несъстоятелност (22 април 2015 г.), която е 1 милиард и 378 милиона лева.

Това твърдят в съобщение до медиите синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност).

На 6 ноември 2014 г. Управителният съвет на БНБ установява отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ АД в размер на минус 3.7 милиарда лева, както и че банката не отговаря на капиталовите изисквания на Регламент (ЕС) №575/2013 поради обезценки на активи на КТБ АД в общ размер на 4 милиарда 222 милиона лева и отнема лиценза за извършване на банкова дейност. Докладът за анализа и оценката на активите на КТБ АД, извършена преди това от три одиторски фирми, показва, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Множество кредити са с нулева стойност. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13 на сто. Този резултат бе потвърден и след това при извършването на различни експертни заключения от международни компании, пише в изявлението на синдиците.

Именно със стойността от 1 милиард и 378 милиона лева трябва да се съпоставя резултатът от усилията на синдика на КТБ АД (н) и на ФГВБ за попълване на масата на несъстоятелността чрез събиране на кредитите, осребряването на активи и разваляне на прихващания. Следва да се отбележи, че при състоянието на КТБ АД, което е установено по професионален начин и от няколко български и международни одитни компании, невъзстановимостта на огромната част от активите е неизбежна, твърдят синдиците на КТБ.

Има предявен иск от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Цветан Василев. Искът е в огромен размер и ако резултатът от делото е успешен за комисията, има правни възможности от отнетото имущество да се прехвърлят средства в масата на несъстоятелността и така да се стигне до обществено справедливия резултат – основният причинител на щетите на КТБ АД да обезщети нейните кредитори, пише още в съобщението.

В петък - след дадено разрешение от наблюдаващите прокурори по делото „КТБ“ - прокуратурата публикува постановленията за привличане на обвиняемите 18 лица, общо над 5 000 страници.

Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1000 тома.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

2

newfoundland

25.02 2017 в 07:45

Факт е, че КТБ е източена и е работела като пирамида, но парите които трябва да се съберат далеч не са само милиард и 300 милиона, тъй като активите на банката бяха над 7 милиарда, а само Цветан Василев отмъкна около 2 милиарда.