Синдикатите на протест заради концесията на Летище "София"

OFFNews 23 юни 2016 в 10:53 4458 1

Синдикатите на протест заради концесията на Летище

Синдикатите подготвят протест срещу концесията на Летище "София". Служители на летището и противници на идеята за концесия ще се съберат на Терминал 1 в четвъртък, но няма да блокират движението и да пречат на работата на аеропорта.

Според синдикалните организации концесия ще бъде неизгодна. Тодор Митов от Федерацията на транспортните работници обясни, цитиран от "Дарик", че ако летището продължи да се управлява от държавата, в бюджета ще постъпят над 2 млрд. лева повече.

Синдикатите са категорични, че концесията на софийското летище е неизгодна.

"Ние сме депозирали в Столична община за 300 човека от 12.00 до 13.00 ч. Ще протестират всички, които са свободни от работа и през обедната почивка. Ние стриктно спазваме законите в България. Поканили сме всички, които не са на работа, и всички, които са почивка, да присъстват. Ние не искаме нито да нарушаваме реда, нито да нарушаваме ритъма на работа на Летище "София", а просто да изразим своя протест против решението, за нас необмислено, на правителството", коментира Тодор Митов.

Той обясни, че служителите на летището са притеснени за бъдещето си.

"Тук има цели семейства на работа. Някои хора се притесняват, че може цялото семейство да остане без работа. Други са притеснени, че могат да работят при други условия", обясни още той.

След протеста в четвъртък синдикатите ще вземат решение какви ще бъдат следващите им действия. По думите на транспортния министър Ивайло Московски обаче концесията няма да бъде спряна, каквото и да правят работническите организации.

В неделя се появи информация, че арабски консорциум оспорва процедурата за концесия на столичния аеропорт. Жалбата е постъпила в Комисия за защита на конкуренцията на 15 юни. Спирането на концесията е въпрос на дни, съобщи говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов.

Консорциумът е в спор с аеропорта за 42 млн. долара за забавеното строителство на нова писта на летището в годините 2003-2006 г. Решението за концесия на летище "София" беше обнародвано на 2 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови