Съдът потвърди глобата от 1 млн. лв. за EVN

OFFNews 11 октомври 2014 в 17:58 4193 2

Пловдивският районен съд потвърди наказателното постановление, наложено на EVN от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с което беше наложена глоба от 1 млн. лв. на автрийската фирма, съобщи БГНЕС.

Санкцията е максималният размер, предвиден в Закона за енергетиката. Решението на Районен съд Пловдив подлежи на обжалване в Административен съд- Пловдив.

Глобата беше наложена на ЕVN заради прихващането, което в началото на годината дружеството направи за изкупуване на зелена енергия от парите, които дължи на НЕК.

По същия начин тогава постъпиха и ЧЕЗ и Енерго-про, а бившият министър Драгомир Стойнев ги заплаши, че заради това може да им отнеме лицензите.

Уреждането на компенсациите е делегирано на ДКЕВР, а самоволното прихващане от страна на ЕВН се оказва изземване на правомощия на регулатора, отсъдиха магистратите. 

Междувременно стана ясно, че EVN е завела иска срещу България за 600 млн. евро. Това признават от Министерството на Финансите в отговор на запитване от Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови