Руската ТВЕЛ ще доставя ядрено гориво ТВС КВАДРАТ за АЕЦ „Рингхалс“ в Швеция

OFFNews 14 декември 2016 в 16:29 7992 2

Горивната компания на руската държавна корпорация „Росатом“ – ТВЕЛ, и компанията Vattenfall Nuclear Fuel AB (Швеция) подписаха договор за доставката на ядрено гориво ТВС КВАДРАТ за шведската АЕЦ „Рингхалс“.

Контрактът е сключен на 30 ноември 2016 г. и предвижда доставката на ядрено гориво за комерсиални презареждания в АЕЦ „Рингхаулс“, Швеция от 2021 г.

Реализирането на този договор ще осигури диверсификация на доставките на ядрено гориво за Vattenfall AB. Използването на новото гориво ще позволи на оператора да подобри ефективността на своите АЕЦ.

ТВС КВАДРАТ е горивна касета 17x17, разработена от руската компания ТВЕЛ за западен тип реактори PWR с 3 и 4 циркулационни кръга.

Благодарение на този договор горивната компания на руската държавна корпорация „Росатом“ – ТВЕЛ, излиза с комерсиални доставки на ядрено гориво в сегмента на реактори PWR. Това е първият комерсиален договор за износ на гориво ТВС КВАДРАТ и той разкрива пред ТВЕЛ възможност за разширяване на географията на доставките и излизането на други пазари с гориво за реактори PWR.

„Сътрудничим си с компанията Vattenfall от 2008 г. През 2011 г. бе подписан договор за опитно-промишлена експлоатация на няколко руски горивни сборки. Тези сборки продължават да работят в Трети енергоблок на АЕЦ „Рингхалс“. Всички параметри са в пределните норми и няма отклонения. Нашият приоритет е високата безопасност и надеждност на руското гориво“, заяви президентът на АО ТВЕЛ Юрий Оленин след подписването на договора.

„По време на сътрудничеството ни, между нас се създаде високо ниво на взаимно разбирателство, страните успешно изпълняват своите задължения. При разработване на нашето гориво бяха използвани съвременни технологични решения и многогодишният опит, придобит при изработване на гориво за ВВЕР“, добави Оленин.

Управляващият директор на Vattenfall Nuclear Fuel AB Пер Олоф Нестенборг даде висока оценка на руското гориво и културата на неговото производство в руските заводи. Той отбеляза, че благодарение на руското гориво Vattenfall AB ще може да повиши сигурността на доставките на гориво и да подобри икономичността на АЕЦ „Рингхалс“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12638

1

mihov_1969

14.12 2016 в 16:42

Лошо!!!Сега шведите ще станат зависими от Русия и ще станат още по-зле!
Няма да са като нас енергийно независими и диверсифицирани!