Пито-платено: НЕК брои до стотинка милионите за АЕЦ "Белене"

OFFNews 09 декември 2016 в 15:41 6980 4

Днес Националната електрическа компания на България (НЕК ЕАД) напълно погаси задълженията си към руската АО „Атомстройекспорт“ (АСЕ) в рамките на изпълнение на решението на Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева по проекта АЕЦ „Белене“, съобщи компанията, произвела реакторите за втората ни атомна централа.

Руската страна е удовлетворена от изпълненото задължение на НЕК ЕАД по изплащане на дълга в пълния обем и в срок, установен в рамките на споразумението за регулиране на отношенията, подписано между НЕК ЕАД и АО „Атомстройекспорт“ на 26 октомври 2016 г.

С обявяването на решението на Арбитражния съд през юни 2016 г. беше установен конструктивен диалог между руската и българската страна и бяха взети всички необходими мерки за намиране на оптимален вариант за възможно най-бързо изпълнение на арбитражното решение.

„През цялото време след арбитражното решение българската страна демонстрираше отговорен подход към решаването на въпроса и се доказа като надежден делови партньор. Между Русия и България има дългогодишно успешно сътрудничество в областта на ядрената енергетика и регулирането на отношенията в рамките на решението на Арбитражния съд за АЕЦ „Белене“ откри нови перспективи за реализация на бъдещи съвместни проекти“, отбеляза първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров.

В съответствие с Решението, взето на 14 юни 2016 г. от Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева, дължимата от НЕК ЕАД сума към АО „Атомстройекспорт“ възлиза на 601 617 133 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13604

3

In Trum we trust

09.12 2016 в 15:58

вик, инвеститора RWE се оттегли по времето на Трайчо Трайков като министър на икономиката енергетитака и туризма, същият Трайков после кеширал хонорарче от 70 хилади евро за един ден работа като "експерт" и свидетел по делото срещу България. После пък Бойко Борисов призна по Нова Телевизия, че олигарха Прокопиев назначил половината му министри в първият му кабинет в това число Трайков и Дянков последния пък обеща да напляскаме руснаците.

13604

1

In Trum we trust

09.12 2016 в 15:54

Браво, "напляскахме руснаците", както оня с женското гласче ни обещаваше.