Парламентът ще решава какво да искаме от "Газпром"

OFFNews 24 април 2017 в 14:43 3951 3

Парламентът ще решава каква да е позицията на България по антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром".

Това се разбра след срещата на премиера проф. Огнян Герджиков с министъра на енергетиката Николай Павлов, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Делян Добрев от ГЕРБ и Трайко Трайков от "Нова република". 

Още тази седмица Павлов ще бъде изслушан от Народното събрание, а „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще изпратят допълнителни въпроси и предложения в Брюксел преди 4 май с коментар на предложенията на "Газпром" за решаване на антимонополния спор. България е една от осемте европейски държави, за които руския газов гигант е обвинен в нарушения на законодателството на общността.

Министър Павлов бе категоричен, че 4 май не е окончателен срок за представяне на становища по казуса.

"Самите дружества са подготвили въпроси до ЕК, които ще бъдат изпратени днес. Ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна. Предложените ангажименти от страна на „Газпром“ са факт“, каза той.

През март руската компания обеща пазарни цени за газа за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, за да избегне голяма глоба от ЕС, равна на 10% от глобалните ѝ приходи.

Съобщението идва в края на петгодишно разследване за монопол срещу "Газпром" и е сигнал за размразяване на бизнес контактите между Русия и Брюксел.

Антимонополните органи на ЕС разследват "Газпром" заради твърдения за по-високи цени на газа в Централна и Източна Европа. Обвиненията включват още налагане на пречки пред конкурентни компании да използват изградената инфраструктура в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

24.04 2017 в 15:32

Представям си винкела и гамизов на среща с газпром.
чак не е смешно...

42249

2

Denis Rizanov

24.04 2017 в 15:31

-Искаме! Искаме! Искаме!
-Какво искате бе?
-Квот дадеш...

15614

1

OTBPAT

24.04 2017 в 15:01

Плаче ми се... тия експерти неподкупни...

Не може ли просто да делегираме на "Брюксел" права? :)