Овчаров плаши с режим на тока, КЕВР отрича

OFFNews 24 януари 2017 в 12:02 7211 5

Режим на тока в България на практика вече е въведен, а електроенергийната система на страната е в състояние "тревога". Става дума за оцеляването на системата на страната.

Това заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров по БНР, като се позова на писма на Електроенергийния системен оператор. 

Резервите, необходими за функционирането на електроенергийната система, не само не се възстановяват, но и намаляват, като перспективата е тази ситуация да се влоши. Заради това ЕСО е информирал електроенергийната система на ЕС за Южна Европа, че електроенергийната система на България е в състояние "тревога", обясни Овчаров. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е получила писмо от Електроенергийния системен оператор, в което се говори за недостиг на електроенергия в страната, въпреки активирането на всички резервни електропроизводствени мощности, каза още Овчаров.

Според него в настоящата ситуация един отговорен министър-председател би трябвало да излезе и да призове хората да пестят електроенергия, защото ситуацията се задълбочава и - ако не се вземат мерки веднага, отново ще стане критична. Последният режим на тока в България е от 1992 година, припомни Овчаров. Наличните въглищни запаси по думите му са чувствително под регламентираните количества, по норматив трябва да има запаси от въглища за 14 дни. 

В сравнение с миналата година потреблението е увеличено с 9%. Тоест потреблението няма кой знае какъв ръст. През лятото и есента на миналата година язовирите са целенасочено изпразвани. Произведена е над милиард и половина киловатчаса електроенергия, която е продадена по най-ниска цена, заяви Овчаров. 

Валентин Николов от ГЕРБ, който е заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика, обаче твърди, че "състояние "тревога" не значи, че сме пред режим на тока и положението въобще не е тревожно". Студеният резерв заработи в цялата страна. В момента имаме резерв от мощности и ако се наложи, те ще бъдат включени. Проблем може да има, ако има извънредни обстоятелства. Електроенергийният системен оператор в момента балансира системата добре. Няма опасност от режим на тока, обясни Николов. Той потвърди, че има такива писма от Електроенергийния системен оператор, но няма никаква опасност за режим на тока. 

Няма да се стигне до режим на тока, смята и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той посочи още, че според извършените дотук проверки няма надписване на сметките за ток. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

5

косата

25.01 2017 в 11:49

Овчаров като каже добър ден, погледнете първо през прозореца ...

11568

4

PetarD

24.01 2017 в 13:06

Това се нарича подготовка на почвата за наливане на още няколко милиарда в нечий гьол.

12548

2

joro_bul

24.01 2017 в 12:35

Питам аз, защо този енергиен експерт по кражба и усвояване не е в затвора до живот?

15614

1

OTBPAT

24.01 2017 в 12:26

Няма за износ, а? :)