Овчаров: Цената на тока ще скочи след либерализацията на пазара

OFFNews 18 април 2015 в 10:52 3014 3

Цената на тока ще се увеличи след либерализирането на енергийния пазар и постепенно ще достигне до европейските нива. Това заяви пред Нова телевизия бившият енергиен министър Румен Овчаров.

По думите му не че очакват драстични промени още от 1 януари догодина, но либерализацията на пазара категорично няма да доведе до намаление на цената, както се очаква.

Либерализацията на пазара е полезна, когато се създава реална възможност за избор и конкуренция, което обаче в момента не е така. Всички ЕРП-та предлагат реално една и съща цена на услугата и едно и също качество, подчерта Овчаров.

След либерализирането на пазара ще има търговци, от които да купуваме електроенергия. Това ще е още едно междинно звено, каквито бяха топлинните счетоводители за софиянците. Това ще е просто още едно звено, на което ще трябва да плащаме.

Няма как цената на тока да падне след споразуменията с двете американски централи, защото те не са най-големия дебалансьор. Няма да успеем да спестяваме по 100 млн. лева на година, както обясни министърът. По-скоро става дума за около 60-65 млн. лева на година, което все пак не е толкова лошо, категоричен е Овчаров. 

По повод новото ръководство на Комисията за енергийно и водно регулиране Румен Овчаров посочи, че все още не може да даде оценка на работата му.

Председателя Иван Иванов и новите членове на КЕВР сега са на изпит. От техните действия ще можем да преценим дали наистина регулаторът вече е независим, каза той.

Относно енергийните перспективи пред България бившият енергиен министър коментира, че всички големи енергийни проекти, заради които страната ни е щяла да стане енергиен център и енергиен хъб, сега отива в Турция. Сега тя ще бъде енергийният хъб на входа на Европа, убеден е Овчаров.

Разбрах, че новият талант на Бойко Борисов била да рисува. Според мен обаче вече е доказано, че той е талантлив най-вече в рисуването на двете кръстосани черти, зачертавайки големи инфраструктурни проекти, каза Овчаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!