Откриха павилион с български стоки в Шанхай

Над 2,5 тона вина, млечни продукти, мед и козметика вече са в китайския мегаполис

OFFNews 25 август 2016 в 13:10 7541 1

Снимка Министерство на земеделието и храните

Над 2,5 тона български стоки вече са доставени в българския павилион в многомилионния китайски град Шанхай. Повече от 40 родни производители са изпратили вино, мляко и млечни продукти, сладка, мед, козметика, сокове и тестени изделия за обекта в мегаполиса. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при официалното откриване на българския павилион в свободната зона на Шанхай.

Той се включи в церемонията чрез телемост от Бургас.

Според Грудев павилионът ще представлява постоянно действащ изложителен център, който се предоставя безвъзмездно от Китай на България.

"Амбицията ни е чрез „Пристанище Бургас“, с логистичния център, който изграждаме тук, да дадем и възможност за допълнително натоварване на стоки от Бургас, които ще отплават директно за Шанхай”, каза още заместник-министърът.

Той обясни, че свободната търговска зона на Шанхай е предоставила изключително атрактивни условия за стъпване на българските производители на необятния китайския пазар.

"Поставихме Бургас на транспортната карта на Пекин. Направихме възможно цялата стока от Централна и Източна Европа да се консолидира и минава през територията на пристанище Бургас, което ще доведе не само до инвестиции от китайската страна на пристанището, но и значителни придобивки за България", заяви директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство Васил Гелев.

Той посочи, че павилионът ще даде допълнителен стимул на българските производители да организират изпращането на мострите и продуктите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови