Нямаме притеснения за доставките на газ, обяви енергийният министър

OFFNews 25 ноември 2015 в 21:55 1882 0

Снимка БГНЕС

Това, което е подадено като заявка както по отношение на транзитната газопреносна мрежа се изпълнява в пълните обеми. Късно снощи през нощта имаше известни колебания в налягането, но това е в рамките на нормалното.

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по повод намаляването на налягането на газа в газопровода до България след спирането на доставките на руски газ за Украйна. 

Ние много се надяваме това колебание да не се дължи на кризата в Украйна, но така или иначе на министерство на енергетиката, на „Булгартрансгаз” ЕАД, на "Булгаргаз" са предприети всички необходими мерки. Подземното газово хранилище в Чирен разполага с активен природен газ в размер над 450 млн. куб. м газ. Състоянието на нашата национална и транзитна мрежа е много добро, подчерта Петкова.

Не са налице основания за притеснения и няма база за притеснение по отношение на доставките на природен газ и транзита, съответно от България към другите страни, допълни тя. 

Налягането е в рамките на договореното, така че всички трябва да бъдат спокойни и няма основание за притеснение, увери министърът. 

По-рано днес „Газпром“ спря доставките на газ за Украйна, докато не получи ново плащане. Заради нередовното заплащане от страна на Киев за доставки на газ Русия въведе правилото да прави доставки само при предварително заплатена сума от украинската газова компания „Нафтогаз“.

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер обяви, че „отказът на Украйна да купува газ от Русия създава риск за доставките на гориво към Европа, както и за украинските потребители".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови