Няколко чужди компании се интересуват от АЕЦ "Белене"

OFFNews 22 юли 2016 в 11:16 6263 4

Няколко чужди компании се интересуват от АЕЦ

Снимка БГНЕС, архив

Няколко чужди компании са проявили интерес към АЕЦ „Белене”. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев. Той отказа да коментира колко сериозни са интересите към централата.

Дончев коментира възможността Иран да купи реактора ни за АЕЦ-а: В тези разговори една основна тема е дали ще се стигне до сделка и цената. Хубавото е, че имаме алтернативи – или се намира инвеститор, който да гради ядреното съоръжение за негова сметка или се търси вариант за препродажба”, каза Дончев, цитиран от БГНЕС. Той заяви, че информацията за това, че Иран се отказали от реактора, по-късно е била опровергана.

„Ще движим и двата сценария паралелно в зависимост кой ще е по-изгоден. За цената не са водени разговори. Принципният отговор от иранска страна беше, че подобна сделка е възможна и те проявяват интерес принципно. Може би следващият месец ще има тристранна среща. Няма как една подобна сделка да се обсъжда без производителя”, обясни Дончев.

Той допълни, че въпросът не може да бъде отлаган, защото цената се повишава. "Изключително трескаво се работи. Другият вариант е да се търси вариант за пълна приватизация не само на произведеното оборудване, но и на площадката на Белене, което от икономическа гледна точка е най-добрият вариант, защото би ни позволило да покрием всички направени разходи до момента”, подчерта Томислав Дончев.

Той съобщи, че текат разговори с Атомстройекспорт, но няма категорична позиция от тяхна страна. „Не става дума за автомобил, самовар или за бензиноколонка, а за ядрено оборудване. Не очаквайте въпроси и отговори и всичко да се развива в рамките на 1 ден. Освен това трябва да смятаме. Би било по-добре, когато говорим за такива исторически проекти, освен да изразяваме намерение, да смятаме. Трябва да се смята предварително преди да се прави нещо, е не да се прави на ентусиазъм. Ако бяхме смятали по-добре на времето нямаше да сме в тази ситуация”, убеден е вицепремиерът.

Дончев посочи, че безопасността на едно ядрено съоръжение не се определя от типа собственост, а от контролните институции на държавата. Ако се появи инвеститор-добре, ако не единственият вариант остава препродажба, добави Томислав Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12214

2

Човек

22.07 2016 в 12:41

Добре е простолюдието да разбере, че да даването от политици на някой друг да строи собствена атомна централа на територията на техния народ, е като да продадеш двора на родителите си на компания за складиране на токсични отпадъци,прибереш парите от сделката и ги увериш, че това е полезно за тях без те да разбират какво им се е случило.
Това не е просто да отдадеш на концесия природните ресурси на народа да си за жълти стотинки за да си напълниш джоба. Това е да продадеш живота и здравето на милиони (вкл. и като заплаха за националната сигурност) за да си напълниш джоба.
 
X

Да помогнем на украинските деца!