Над 5 милиона лева глоба за "Теленор" за заблуда на потребителите

OFFNews 18 октомври 2016 в 13:09 22601 5

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) налага имуществена санкция на „Теленор България” ЕАД за въвеждане в заблуждение с публично разпространени неверни сведения за характеристиките на 4G LTE мрежата на телекома.

КЗК установи, че „Теленор България“ ЕАД е извършило нарушение на чл. 31 от ЗЗК и налага на компанията санкция в размер на 1 % от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2015 година, равняваща се на 5 241 930 лв. (пет милиона двеста четиридесет и една хиляди деветстотин и тридесет). Продължителността на извършеното нарушение е около 10 месеца (26 ноември 2015 г. – до настоящия момент), тъй като и до момента има заблуждаващи публикации на сайта на „Теленор България“ ЕАД за скоростите в неговата 4G LTE мрежа.

Производството е образувано през април 2016 г. по жалба на мобилния телекомуникационен оператор Макс, който посочва, че е претърпял реални вреди от недобросъвестното поведение на Теленор.

Решението на КЗК гласи:

„Възможността за заблуда на настоящите и потенциални клиенти на „Теленор България“ ЕАД относно скоростта на пренос на данни чрез 4G LTE мрежата е напълно реална. Твърдението за около 40 пъти по-бърз ъплоуд (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено, като реално достижимата максимална скорост на ъплоуд, след възникване на нормативното задължение за публикуването й се оказва само около 6.5 пъти по-висока от тази на 3G мрежата на Теленор.“

По повод събитието за представяне на 4G мрежата на Теленор в решението на КЗК пише още:

„На пресконференцията представителите на Теленор твърдят, че максималната скорост на качване е 75 Mbps, което далеч надминава максимално посочената от тях стойност след 30 април, а именно 38 Mbps. Това съществено преувеличение на данните е от естество да повлияе на потребителските нагласи до степен, в която да има значително преориентиране на клиенти към мрежата на Теленор за периода – м. ноември 2015 – м. април 2016 г.“

От Макс са доволни от решението на антимонополния орган.

„При пускането на 4G LTE мрежата си Теленор въведе в заблуждение потребителите и по този начин може да окаже въздействие върху икономическото им поведение при избора на мобилен интернет. Макс се държи като добросъвестен конкурент и очакваме същото и от останалите телекоми на пазара, пък били те и с много повече възможности от Макс като част от голяма международна група. Държим посланието да бъде разбрано правилно. Ние не сме против конкуренцията. Напротив – Макс е най-големият радетел за високи скорости на мобилния интернет в България, но не сме съгласни „големите“ играчи да опитват на всяка цена, дори с целенасочени атаки, да унищожат „малките“ им конкуренти“. – коментира изпълнителният директор на Макс Нейчо Величков.
Решението може да бъде намерено на сайта на КЗК.

От Теленор обещаха коментар по повод решението на КЗК след като се запознаят юристите на компанията с него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

5

поп Дръвчо

19.10 2016 в 15:58

Те ако Теленор имат заблуждаваща реклама, то какво да кажем за Макс Телеком, на които рекламата е 100% лъжа? Не е да не съм им дал шанс - още преди да станат 4г съм ги пробвал, и после пак. Е не работи и това си е.