Муравей Радев: Да кандидатстваме за еврозоната. Най-рано след 7-8 години ще влезем

OFFNews 01 март 2017 в 18:17 8299 3

Много добра стъпка на служебния кабинет е, че заговори за еврозоната. Дори и да не подадат документи за членство е добре да започнем да говорим за тази тема. Това заяви бившият финансов министър в правителството на Иван Костов Муравей Радев.

Според него обществото ни трябва да е запознато, че плюсовете от влизането на България в еврозоната са много повече от минусите.

"Най-рано след 7-8 години ще влезем и това е чисто технологично. Трябва да извървим дълъг път. Има параметри които изпълняваме, но няма гаранции за устойчивост за развитието на България заради огромните проблеми, които остават в тежко нереформираната бюджетна система", каза Радев.

Според бившия финансов министър трябва да се направи пътна карта за присъединяването към еврото.

"Тези 7-8 години трябва да бъдат използвани, за да направим реформи, които са крайно необходими. Дори и да се разпадне еврозоната, което е малко вероятно, няма да имаме вреда, а само ползи от това да променим системата", добави той.

Радев определи като "глупост" твърденията, че след приемането на еврото цените на стоките и услугите ще се удвоят.

"Цените зависят от търсенето и предлагането. И сега нищо не пречи на търговеца да вдигне двойно цените", каза финансистът.

Като пример Радев посочи деноминацията на лева, която бе направена именно по време на управлението на кабинета "Костов", при която 1000 стари лева станаха 1 нов.

"Случи се не инфлация, а дефлация", каза той.

Муравей Радев се обяви и срещу отмяната на режима на валутен борд. Според него паричния съвет е "усмирителна риза за неразумни политици, която не трябва да махаме и чисто психологическа котва на стабилност". 

Без борд оставала опасността от обезценка на лева, която да стопи спестяванията, а тези които са взели кредити, да станат кредитни милионери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

01.03 2017 в 19:52

Никога преди не съм харесвал Муравей Радев, но днес му гледах интервюто и общо взето съм съгласен с всичко което каза, особено за тва за валутния борд.