Министърът на енергетиката: Очаква се поскъпване на тока

OFFNews 29 ноември 2015 в 12:22 5503 6

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова

Може да се очаква поскъпване на тока веднага, след като догодина бъде либерализиран пазарът на електроенергия. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР.

Тя не се ангажира с конкретни цифри.

"Каква ще бъде цената на електрическата енергия след пълната либерализация на енергийния пазар – едва ли има някой, който да се наеме с категорична прогноза, но това, което показва международната практика е, че след първите месеци след въвеждането на пълна либерализация на енергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия. След което настъпва спад под тези преди либерализацията."

Енергийният министър обясни, че пълното освобождаване на пазара на ток у нас ще се случи плавно през следващата година. На 11 декември Българската независима енергийна борса ще започне работа пробно.

Няма притеснения, свързани с доставките на газ, увери Петкова.

България не е подписвала писмо, свързано с преразглеждане и неодобрение по отношение на Северен поток-2, каза още Петкова:

"Имаше подобна инициатива от министъра на енергетиката на Словакия да се инициира пред ЕК един подробен анализ във връзка с това налице ли са противоречия с европейското законодателство по повод този проект. Но за да се присъедини България към подобна позиция е необходимо ние да сме запознати с цялата фактическа обстановка".

До средата на декември трябва да има резултат от преговорите с 11-те чужди банки, изразили готовност да отпуснат заем, с който НЕК да се разплати на американските централи от комплекса "Марица Изток": "Вече успяхме с двете американски централи. Проведохме срещи, на които НЕК се уговори, че удължаваме срока на споразумението до 26 февруари 2016 г.".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!