Летище "Божурище" хем паметник на културата, хем за бизнес полети

Антония Чорева 22 юни 2016 в 12:39 11708 2

Снимка летище Божурище

Летище "Божурище" е обявено за паметник на културата, обяви в парламента депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев. Сега летището може да се върне на държавата, да се възстанови от собствениците му или да бъде дадено на инвеститори. Вече има интерес от германски инвеститори, както и от дубайски фирми да вземат летището за бизнес полети на по-малки самолети.

Летище "Божурище" е най-старото летище в Европа, както и аерогарата му. Велчев уточни, че това летище е било много важно за авиацията, люлката на авиацията. Ако се реши да се възстанови Божурище за полети, това не би нарушило статута му на паметник на културата", обясни Красимир Велчев. 

По думите на депутата "Божурище" е обявено за паметник на културата след 11 години битка, като миналата седмица Националният институт за недвижимо културно наследство е взел решение да промени статута на летището. Решението е било взето на 16 юни. 

Велчев благодари на министрите на културата Вежди Рашидов и Стефан Данаилов за постигнатото и добави: „И все пак както казваше Вежди Рашидов "Не всичко е кюфтета и кебапчета", ...има и културни ценности“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови