Какво става: "Монитор" на Пеевски с атака срещу "Водстрой 98"

OFFNews 20 януари 2017 в 14:21 20250 5

Вестник "Монитор" на ДПС депутата Делян Пеевски публикува статия, внушаваща корупционни съмнения около търга за 9,3-километровата отсечка между Ябланица и Боаза от магистрала "Хемус", спечелена от консорциум между „Хидрострой“, „Водстрой 98“ и „Пътстрой Бургас“.

Публикацията е озаглавена "Победителят за „Хемус“ гушнал поръчка за 9,3 км заради фенери".

В материала се твърди, че цената на ветроупорни (газови) фенери, използвани за осветяване на строителни обекти, е решила апетитния конкурс от обединението ХВП „Ябланица“ ДЗЗД, в което влизат „Хидрострой“АД, „Водстрой 98“АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД.

"Скандалният факт поражда съмнения за корупция, с които трябва да се занимаят разследващите", пише вестникът.

След това "Монитор" разяснява, че спечелилият кандидат е победил не заради най-качествена или най-евтина работа – двата основни критерия за спечелване на търг, а заради най-ниска цена на аксесоари, каквито са въпросните ветроупорни фенери.

В конкурса за лота от аутобана участваха 11 фирми и консорциуми, но само два от тях бяха допуснати до финалното класиране – ХВП „Ябланица“ДЗЗД и обединение „АМ Хемус Щрабаг ГБС 2016“ДЗЗД.

"Останалите 9 са дисквалифицирани по различни причини и благодарение на скандална методика, прилагана от ръководството на АПИ", съобщава изданието на Пеевски.

В случая с публикацията най-странното е, че една от фирмите в консорциума победител - "Водстрой 98" е свързвана в многобройни медийни публикации именно с известния ДПС депутат.

Официално трите фирми в консорциума са собственост на бившия шеф на АПИ по времето на правителството на НДСВ и ДПС Велико Желев. През 2016 г. той купи "Водстрой 98" от Иван Мирински, който се смята за един от най-близките хора на Пеевски, но преобладаващите коментари бяха, че едва ли става дума за реална сделка.

От известно време обаче вървят и обратните слухове - че Пеевски наистина е излязъл от "Водстрой 98" и публикацията в "Монитор" налива вода в тях.

"Водстрой 98" бе една от строителните фирми, които прибраха стотици милиони левове от обществени поръчки по време на управлението на ГЕРБ. 

В публикацията на "Монитор" се казва, че мнозинството от участниците са били буквално изхвърлени от надпреварата заради „липса на обосновка на ценовата оферта или липса на единични цени на артикулите“.

"Заради липса на обосновка на цената на огнеупорните фенери са дисквалифицирани двама от състезателите – съответно предложили 16,02 лв. и 17,70 лв. за бройка от строителния аксесоар. Победителят -ХВП „Ябланица“ДЗЗД предложил 10 лева, а другият допуснат до финалното класиране консорциум - „АМ Хемус Щрабаг ГБС 2016“ ДЗЗД – 23,6 лева. Мотиви какво точно липсва в обосновката на останалите, за да бъде отхвърлена – няма", пише още изданието, според което най-ниската стойност, която може да се намери на пазара, е над 15 лева.

Вчера изтече 10-дневния срок за внасяне на жалби срещу избора на  обединението ХВП „Ябланица“ ДЗЗД за победител в търга на АПИ и в Комисията за защита на конкуренцията се оказва, че са получени такива от общо 5 кандидати. 

Едно от възраженията е внесено от обединение "АМ Хемус 1 – 2016", в което участват испанската "Асигния Инфраструктурас", хасковската "АБ" (свързвана в медийни публикации също с Пеевски). Друга жалба е подало обединението ДЗЗД "Строители АМ Хемус", свързвано с интереси на бизнесмена Валентин Златев, в което са "Интегрирани строителни системи" ЕООД, "Интерпром" ЕООД, "Тодини Централ Азия" ООД и "Трансконсулт-22" ООД. Третата жалба е на обединението "Д/В Актор – Аер" ДЗЗД, в което участват гръцката компания "Актор" и българската "Атоменергоремонт", зад която стои енергийният предприемач Христо Ковачки. Четвъртото обжалване е от страна на "ПСТ Груп", която през последните години на няколко пъти сменяше собствеността си. Последната жалба е на старозагорската "Трейс Груп Холд" АД

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

20.01 2017 в 19:11

Какво става, какво става, димна завеса става.

42249

2

Denis Rizanov

20.01 2017 в 15:30

Не, не не се "самоарестуват", а се самопреследват и пускат оплаквания до прокуратурата, че са ги заплашвали с убийство. След това скоротечно се изнасят със семействата си Хонг Конг.

17439

1

мнение от IP

20.01 2017 в 15:18

Какво се чудите! Това е като в детската градина. Сменят си играчките. И накрая така ще се оплетат, че ще почнат да пишат статии срещу себе си и да се самоарестуват.