Какво да изберем за стартиращия ни бизнес - ЕООД или ЕТ?

ОFFNews 20 юли 2016 в 17:06 34873 5

От съществено значение е дали ще регистрирате фирмата си като ЕООД или ЕТ. Пред повечето бъдещи предприемачи стои именно този въпрос. Те не са много наясно дали да осъществяват дейността си като Едноличен търговец или да се спрат на варианта ЕООД.

Всеки избор има своите положителни и отрицателни страни, но вие сами ще прецените кой е най-удачният за вас.

Едноличен търговец

Основния отличителен белег на тази форма за осъществяване на бизнес е в отговорността. Извършвайки дейност като едноличен търговец, вие отговаряте с цялото имущество, което се води на ваше име като физическо лице, а също така и с паричните спестявания, работна заплата и други доходи, които получавате. Или казано по-просто – ако нещо се обърка и бизнесът ви задлъжнее ще се стигне до запориране на средствата, имуществото ви и т.н.

Първоначалната идея на ЕТ е бърз и евтин начин за започване на бизнес и опростена счетоводна и административна отчетност и тази форма наистина се предпочиташе от занаятчиите и дребните търговци в началото, когато минималния капитал за регистрация на ЕООД беше 5000 лева, а процедурата по регистрацията – сложна, бавна и скъпа. В днешно време обаче, нещата стоят по по-различен начин. Минималния капитал за регистрация на ЕООД е два лева, а самата процедура отнема пет работни дни и струва около 200 лева. Добрата новина е, че едноличните търговци, с по-малък оборот, активи и служители са освободени от публикуване в търговския регистър, но на фона на всичко останало всеки може да прецени защо напоследък едноличните търговци са „изчезващ вид“.

ЕООД

Едноличното дружество с ограничена отговорност е актуалният вариант за повечето предприемачи в сегашни дни. Регистрацията не е трудна, а отговорността е ограничена, което се подсказва и от името му. Какво ще рече, че отговорността е ограничена обаче? При тази форма на юридическо лице, отговорността на едноличния собственик се ограничава до това той да внесе заявения капитал в банкова сметка на бъдещата си фирма. Изпълнил своето задължение, неговата собственост е неприкосновена, фирмата отговаря със своите активи от тук натам и няма вариант, при който от собственика да бъдат изисквани средства за погасяване на фирмени задължения.

Както споменахме по-горе минималната стойност на първоначалния капитал, необходим за регистрация на фирма е 2 лева. Той обаче следва да бъде по-адекватна сума, ако вие планирате да закупите по-сериозни активи в началото, но това е една друга тема, за която можете да прочетете повече може да намерите тук.

Това са основни разлики, които сметнахме, че всеки бъдещ предприемач е редно да знае преди стартирането на дейност. Надяваме се да сме били полезни и вече да сте направили своя личен избор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови