КЗК позволи на "Аджъбадем" да купи болница "Токуда" и "Сити Клиник"

OFFNews 27 май 2016 в 19:16 7945 0

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на турската верига "Аджъбадем" да придобие частните болници “Токуда“ и дял в “Сити клиник“.

Сключването на сделката стана факт преди месец. Тогава беше обявено, че “Аджъбадем“ купува 100% от болница “Токуда“ и 76.5% от “Сити Клиник“, където дялове запазват и българските акционери от групата за производство на пилешки продукти "Градус".

Общата стойност на сделката се оценява на 250 милиона лева. 

Според КЗК "Токуда" и "Сити Клиник" са сред първите 12 болници по получени от Здравната каса средства през последните години. 

В София съвкупният пазарен дял на обединената група ще бъде 10-20%. За периода 2014 г.-2015 г. водещ на регионалния пазар в София е институтът за спешна медицинска помощ “Пирогов“ с дял приблизително от 10-20%, следван непосредствено от "Токуда“ с дял около 5-10%. Другите по-големи болнични заведения са с близки пазарни дялове в границите от 0-5% до 5-10.% .

Според комисията след осъществяване на сделката обединената група и на национално, и на регионално в София ще заеме водеща пазарна позиция на база изплатени от НЗОК средства. Въпреки това няма основание да се приеме, че е възможно установяване на господстващо положение от участниците в сделката, тъй като пазарният дял е само първоначален индикатор, който сам по себе си не е достатъчен, за да се направи извод за установяване или засилване на господстващо положение.

“Освен високото ниво на фрагментация на пазара, Комисията отчита като основен фактор и обстоятелството, че при болничната помощ е налице държавна регулация, включително по отношение на цените на предлаганите медицински услуги“, обяснява КЗК.

Според Комисията понеже НЗОК заплаща на всички болници по цени, определени от рамковия договор за годината, липсва ценова конкуренция между участниците на пазара и те се конкурират по предлагани услуги, затова няма пречка за осъществяването на сделката. 

Здравната група ще заработи под името "Аджъбадем Сити Клиник” и ще управлява четири лечебни заведения с близо 750 болнични легла и четири медицински центъра.

Ден преди анонсирането на сделката при акцията във Фонда за лечение на деца бе арестуван българският представител на веригата “Аджъбадем“ д-р Гюрай Ходжев по обвинение, че Фондът е сключвал неизгодни договори с него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!