КЗК обвини "Енерго-Про" в господстващо положение

OFFNews 28 април 2016 в 10:00 4401 4

КЗК обвини

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви "Енерго-Про Мрежи" АД в господстващо положение на пазара на присъединяване на обекти на клиенти на електрическа енергия към разпределителната мрежа.

От комисията съобщиха, че фирмата е нарушила Закона за защита на конкуренцията и с това създава предпоставки да "предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, посредством необоснован отказ за присъединяване на обект със стопанско предназначение към електроразпределителната мрежа на „Енерго-Про Мрежи“ АД, което възпрепятства осъществяваната от „Кайко“ ООД стопанска дейност във вреда на потребителите".

Предмет на проучването във воденото производство е поведението на „Енерго-Про Мрежи“ АД, свързано с отказ за присъединяване на обект със стопанско предназначение на „Кайко“ ООД към електроразпределителната мрежа, съобщават още от комисията.

Разследването е установило, че с поведението си „Енерго Про Мрежи“ АД препречва развитието на присъединителната процедура на обекта на „Кайко“ ООД. По същността си това представлява отказ за присъединяване на потребител, който възпрепятства осъществяваната от него стопанска дейност. Практиката на "Енерго-Про Мрежи" да отказва присъединяване към електроразпределителната мрежа на "Кайко" разкрива антиконкурентен ефект, който от една страна се изразява в невъзможност за последното да извършва стопанската си дейност, което в частност го уврежда като индустриален потребител на електрическа енергия, а в същото време засяга негативно и колективния интерес на крайните потребители на продукцията му в дългосрочен план, които са увредени от отсъствието от пазара на предлаганите от него стоки и услуги в резултат на поведението на "Енерго-Про Мрежи", се казва в решението на КЗК.

Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката, имат право в 30-дневен срок да представят писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

2

Танг

28.04 2016 в 12:01

теоретизираме*, извинявам се.

11300

1

Танг

28.04 2016 в 12:00

Добре, да наречем "Енерго-Про Мрежи" АД за по-просто, ясно и кратко ТИМ. И да теоритизираме, че ТИМ или искат парче ( > 90%) от въпросния бизнес/фирма или искат да купят мебели на безценица, притискайки производителя (в случая - "Кайко" ООД) или прецакват конкуретна фирма (пак въпросната "Кайко" ООД). И в трите случая - нищо ново под слънцето в северо-восточная губерния, owned by FIRMATA.