КЗК обвини "Енерго-Про Продажби" в злоупотреба с монопол (обновена)

Александра Маркарян 17 май 2016 в 14:11 3555 0

Комисията за защита на конкуренцията обвини "Енерго-Про Продажби" АД в злоупотреба с монопол.

Решението ù срещу варненското дружество е във връзка с необоснован отказ за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници по определената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) преференциална цена, съобщи КЗК.

Според Комисията този отказ може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.

Съгласно закона "Енерго-Про Продажби" АД е длъжно за изкупува електроенергията от ВЕИ, въз основа на дългосрочни договори и по преференциални цени, определени от КЕВР.

В конкретния случай бил сключен договор за достъп между "Енерго - Про Мрежи" АД и "Нурмет 1" ЕООД и "Нурмет 1" подали искане за сключване и на договор за изкупуване на електроенергия, произведена от ФвЕЦ в с. Паисиево, с "Енерго-Про Продажби". Получили отказ, мотивиран с преценката на крайния снабдител за наличието на нарушение в процедурата за присъединяване към електроразпределителната мрежа. 

Според КЗК отказът на „Енерго - Про Продажби“ АД да сключи договора е обективно необоснован, като разглежданото поведение на електроснабдителното дружество е в състояние да увреди конкурентната структура на пазара на свободна търговия на ел.енергия в дългосрочен план, както и да засегне интересите на потребителите.

Определението не подлежи на обжалване.

От Енерго-Про Продажби обявиха, че не са получавали становището на КЗК и едва след получаване на определението експертите ще се запознаят с неговото съдържание и компанията ще представи своята позиция.

"ЕНЕРГО-ПРО Продажби осъществява своята лицензионна дейност, спазвайки българското законодателство, което регламентира условията, при които се сключват договори за изкупуване на електрическа енергия от ВЕИ. Компанията подкрепя и реализира принципа на конкурентност на пазара на свободна търговия с електрическа енергия, като се отнася равнопоставено и справедливо към всички свои клиенти, стреми се винаги да намира балансирани законосъобразни решения, отчитайки интересите на своите клиенти и партньори", подчертаха оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови