КФН глоби "Капитал" със 160 000 лева

OFFNews 14 януари 2015 в 17:27 5292 6

Комисията за финансов надзор глоби издателя на "Капитал" и "Дневник" "Икономедиа" и представляващите компанията с общо 160 000 лева заради "пазарна манипулация", пише "Капитал".

Глобата за "Икономедиа" е 150 000 лева и е заради публикации в "Капитал". На представляващите компанията са наложени две санкции от по 5000 лева заради отказ от разкриване на източници на информация.

50 000 лева е глобата за статия на "Капитал Дейли" по повод дивидента за 2013 г., който ще се разпредели на предстоящо общо събрание на "Софарма". 100 000 лева глоба пък е наложена за стията "Паниката е по-голяма от проблема". КФН е открила и преписка по публикацията на "Капитал" "На косъм от изкуствена катастрофа" и настоява да узнае източниците на информацията.

Наказателните постановления са издадени в последните работни дни на 2014 г. и първите на 2015 г.

Те ще бъдат обжалвани, категорични са от "Икономедиа".

Впечатляващо високият размер на санкциите се свързва с продължаващия от години конфликт между председателя на КФН Стоян Мавродиев и съоснователя на "Икономедиа" Иво Прокопиев заради публикации, свързани с участието на дружество на Мавродиев в регистрация на фирма на Евелин Банев - Брендо.

Според "Икономедиа" целта на "безпрецедентния" размер на санкциите "цели да я уязви финансово и да доведе до автоцензура в статиите, свързани с финансовата система".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!