Иван Костов: България да излезе от валутния борд, гони ЕС с окови на краката

OFFNews 28 февруари 2017 в 09:45 12019 14

България трябва да излезе от валутния борд, независимо дали ще влезе в еврозоната или не. 

Това заяви бившият премиер Иван Костов по БНР. Паричният съвет е временна мярка, която спира БНБ да води цялостна монетарна политика, допълни той. Според него е изключително важно БНБ да е с развързани ръце да провежда монетарната политика на държавата.

БНБ да извършва по своя преценка левови емисии и да изпълнява функциите на банково кредитиране. Да си възстанови банката естествените функции. В противен случай България е принудена с букаи на краката да се опитва да настига водещите европейски страни от гледна точка на монетарната си система.

Ако намаляват шансовете на България да влезе в еврозоната, България задължително трябва да излезе от валутния борд. Ако ще се разпада еврозоната, пак трябва да излезе, защото страната трябва да разполага със своите суверенни права да емитира собствената си валута съобразно собствената си преценка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12236

14

News

02.03 2017 в 11:31

"И да знаете как изглеждате в очите на останалита - една нещастна секта.." А вие "останалите", дето сте мноого - "целият народ" и дето заменихте Костов с дедо цар и силовака Борисов, знаете ли как изглеждате в нашите очи? Ще ви кажа - като обикновени балъци! Ами вижте на какво заприлича държавата ни, бе будали - на гето, управлявано от улични банди. И вие сега ми се гордеете с това?! Няма никаква логика! Поне не повдигайте този болезнен въпрос - каква съдба отредихте на децата си и на нас с вашите избори!

77927

13

El Commandante

28.02 2017 в 14:01

Между другото, аз ви казах още оня ден че не е добре това с тея непрекъснато нарастващи депозити по банките, това неминуемо ще доведе до поредното ограбване, просто такива са ни управляващиите-прости, но безкрайно алчни тупани...

77927

12

El Commandante

28.02 2017 в 13:59

"Според него е изключително важно БНБ да е с развързани ръце"

Случая с КТБ показа точно обратното, извинете...

42249

11

Denis Rizanov

28.02 2017 в 13:19

Eй това е вашият гуру-файтонджия. Да си го знаете. И да знаете как изглеждате в очите на останалите - едни нещастни сектанти, пред които дори и обърканите души от "свидетели на Йехова" изглеждат нормални.

42249

10

Denis Rizanov

28.02 2017 в 13:04

мисля, че не е нужно да уточнявам, но все пак.
Банката е... ктб.
)))))

42249

9

Denis Rizanov

28.02 2017 в 13:01

За тоя нещастен мъж под чехъл на партиен секретар не искам да казвам много. Ще спомена само едно, за да разберете що за капацитет като "икономист" имате пред себе си.
Тоя велик "икономист" и титан на стопанското управление не може да управлява собствените си кирливи 250К та ги е разхвърлял като ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ депозити в банка да ги управлява друг. Толкоз за него и уменията му.
костич - убиеца на сините мечти за просперитет на българите!

9010

8

Ostap Bender

28.02 2017 в 12:58

Иван Костов всъщност е идеолога на валутния борд, независимо, че беше въведен от служебно правителство.
=================
Глупости, Костов и цялата му дружинка бяха твърдо против валутният борд. Защото той ги лишаваше от главното оръжие за ограбване на българина, безконтролната инфлация. Понеже безконтролното печатане на левове точно това означава, обезценяване на лева, т.е. инфлация.

Въведоха борда под натиска на МВФ защото иначе нямаше да получат необходимите за оцеляването заеми. А сега Костов иска да се махне борда за да се ограбят спестяванията на българите в банките, 85 милиарда лева има там. Просто искат да се повтори хиперинфлацията при Виденов.

29216

6

Лопе де Вега

28.02 2017 в 11:23

Иван Костов всъщност е идеолога на валутния борд, независимо, че беше въведен от служебно правителство. Главната идея беше да се спре безконтролното печатане на пари, които отиваха веднага в т.н. търговски банки за "рефинансиране". Тази дума прикриваше светкавичното изнасяне на максимално възможно количество пари навън. Всичко това доведе до свръхинфлацията, изяла спестяванията на дребните вложители и огромните дългове на айдуците.

Какво се е променило днес? Има ли банки, които охотно биха се "рефинансирали", за да анулират фактическите си задължения? Ще има ли отново инфлационна вълна? Ами нищо не се е променило. Ако БНБ не може да провежда парична политика в интерес на развитието на икономиката - не на отмяната на валутния борд. Изненадан съм от Костов.

Поздрав!

12572

5

tonibg

28.02 2017 в 10:33

Напоследък нещо много натискат за премахване на валутния борд, което трябва определено да ни притеснява..