Искаме и от Кипър да ни напълни хъба с газ

OFFNews 26 септември 2016 в 12:37 6939 2

Енергийният ни министър Теменужка Петкова и колегата й от Кипър Йоргос Лакотрипис са разговаряли за възможностите за доставки на природен газ от Острова на Афродита за страната ни, съобщи пресслужбата на Министерството на енергетиката.

„В рамките на Европейския енергиен съюз България и Кипър споделят общи цели и следват еднакви принципи. Смятам, че на база на действащия меморандум между страните ни, ще развием двустранното сътрудничество в един от стратегическите отрасли – енергетиката“, каза Петкова по време на срещата с министър Лакотрипис.

Тя запозна кипърския си колега с развитието на проектите за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ у нас – газоразпределителния център Балкан, междусистемната газова връзка Гърция-България, както и за намерението на българското правителство да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ на Алексадруполис.

По думите й кипърският природен газ е една от опциите за захранване на газовия хъб. В момента се провежда втората фаза на пазарния тест, в рамките на която компаниите ще резервират количества природен газ.

"Работим и по стартиране на обществената поръчка за изграждане на интерконектора", допълни Петкова.

Според министър Лакотрипис България е една от страните, включени в плановете на Кипър за изграждане на единен коридор за доставка на природен газ от Средиземноморския басейн към Европа.

Газовото находище „Афродита“ в кипърската икономическа зона на Средиземно море е едно от най-големите със значителни залежи, откривано през последните години.

„Възнамеряваме да доставяме природен газ за България или през интерконектора с Гърция, или през терминала за втечнен природен газ на Алексадруполис“, подчерта Лакотрипис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14344

2

Nibble

26.09 2016 в 13:23

"Искаме и от Кипър да ни напълни хъба с газ" или искаме да ни напълни "гъза с хъб". Еииииии до кога ще ги слушаме тези простите герберасти???? За съжаление има много маТреал (електорат) за тяхната "партия". Знаем, че хан Аспарух е създал тази България а пък аз знам и кой ще я закрие - ББ Тиквата.