Горанов отпусна 1 копие от доклада за КТБ за всички 240 депутати

OFFNews 23 февруари 2016 в 15:40 8634 5

Владислав Горанов, министър на финансите

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Владислав Горанов, министър на финансите

Министърът на финансите Владислав Горанов даде само едно копие, при това само на английски език, от над 500-страничния доклад за КТБ на всички 240 депутати.

То беше внесено днес в деловодството на Народното събрание.

По този повод депутатът и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев изрази публично възмущението си, чрез социалната мрежа Facebook.

"Live: Намереният доклад за КТБ

И на мен, като на Доган, ми замръзна усмивката, като видях доклада. Над 500 страници, на английски, в един брой.

Дойдох пръв пред секретна секция, но пуснах колежка и сега чакам. Дама е, пък и е в "Референдум" довечера.

Други депутати не забелязвам.

И да ви кажа честно, не виждам как 240 души ще четат 500 страници на английски. И какво ще разберат и запомнят от тях.

Пи ар, пи ар, пи ар."

Докладът е изготвен от AlixPartners Services UK LLP и проследява активите на банката в несъстоятелност.

От МФ уточняват в прессъобщение, че е запазена конфиденциалността на доклада по изричното искане на компанията, изразено в отговор на запитване от синдиците.

"В полученото от AlixPartners писмо се изразява категорично становището, че в интерес на опазване на масата на несъстоятелността на КТБ АД (н) трябва да се спазят клаузите за конфиденциалност на доклада. С оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, от компанията допускат компромис като изразяват съгласие докладът да се предостави само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от народните представители при условие, че няма да бъде копиран и/или разпространяван. От компанията се обосновават с аргумента, че в доклада се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката", пишат от МФ.

От министерството обясняват също, че "авторите на доклада са категорични, че документът следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемат отговорност по съдържанието за преводи на български език".

Международната компания беше наета през юни 2015 г. от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им. Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови