ГЕРБ пита защо не се налага такса и на ВЕЦ-овете

Нели Чолашка 04 декември 2013 в 16:36 2156 3

Красимир Велчев Снимка: БГНЕС
Красимир Велчев Снимка: БГНЕС

 

При обсъждането на предложението за въвеждане на такса 20% върху печалбата от продажба на т. нар зелен ток Красимир Велчев от ГЕРБ попита защо се налага такса само на тока от вятър и слънца, а не и на водните централи, които също продават енергия на преференциални цени.

По предложение на "Атака" с бюджета на държавата за 2014 г. ще бъдат направени промени в Закона за енергетиката, с които ще бъде въведена такса върху производство на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ заподозря лобистки интереси зад изключването на ВЕЦ-овете от групата централи, които ще плащат такса.

„Има нещо загадъчно в това предложение. Г-н Сидеров много пъти е казвал, че трябва да се намали изкупната цена на енергията от ВЕИ.

Чудно ми е защо, когато се говори за ВЕИ, вие разбирате само вятърни и слънчеви енергии. Има и други ВЕИ-та. Те са ВЕЦ-ове и биомаси. Защо това се фокусира само върху тези производители. Има ли правене на лобизъм.

Питам г-н Аталай дали той има връзки с такова производство", попита Красимир Велчев. 

Рамадан Аталай от ДПС, който е председател на енергийната комисия, обяви, че няма фотоволтаични паркове, но на уточняващия въпрос дали има интереси в производството на ток от водни централи, той уклончиво отговори, че не нарушава законите.

"Лобизъм тук няма и не може да има. Няма да бъдат фалирани никакви фотоволтаични централи”, категоричен беше Аталай.

Очаква се утре депутатите най-накрая да гласуват поне първия член от Закона за бюджета на държавата за 2014 г., след като гласуват обсъдения днес текст за въвеждането на такса върху производството на зелен ток.

Приемането на приходната и разходната част от бюджета беше отложено по настояване на ГЕРБ, защото от таксата за ВЕИ-тата се очакват около 160 млн. лв., а те не бяха включени в приходите и разходите.

Депутатите се разбраха още, че ще намалят субсидиите на партиите от 12 лв. на 11 лв. на глас, което е намаление с по-малко от 10%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!