Евтиният роуминг може да повиши цените на разговорите у нас, опасява се КРС

OFFNews 09 февруари 2017 в 12:23 5009 2

Снимка Pixabay

Евтините цени за роуминг може да ни излязат скъпо, като повишат цените на разговорите у нас.

Това е един от рисковете, за които ще следи Комисията за регулиране на съобщенията, стана ясно от думите на председателя й Веселин Божков пред Нова тв.

Отпадането на по-високите цени за роуминг в ЕС влиза в сила от 15 юни 2017 г. като част от общата европейска политика.

Вече има индикации, че операторите ще се опитат да компенсират загубите си, коментира шефът на КРС - органът, който следи работата на мобилните оператори. Според Божков отпадането на роуминга е голямо постижение по отношение на потребителите, но безспорно има и съпротивление от страна на операторите.

По думите му оттук нататък има два риска. „Единият е така нареченият ефект на „водния матрак” – когато намаляваш цените на едро, се увеличават на дребно”, обясни Божков и увери, че комисията няма да позволи това да се случи.

„Първо, обикновено сме подписали договори за 24 месеца, тоест, за две години напред. Тоест, вече имаме тарифни планове. Второ, ще се сблъскат две тенденции. Едната е за ефективна конкуренция”, добави той. 

Божков обясни, че има опасност потребителите също да се опитат да злоупотребят. Например потребител да купи карта у нас, за да я ползва в страна, където телефонните услуги са по-скъпи. Дори има опасност потребители да купуват карти и да ги препродават в чужбина.

„Операторите обективно ще си търсят правата и ще искат обяснения”, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

2

OTBPAT

09.02 2017 в 12:50

„Операторите обективно ще си търсят правата и ще искат обяснения”

Потребителите също :)