„Енерго-про“ съди България заради цената на тока

OFFNews 08 юни 2015 в 12:35 4382 2

Снимка Varna utre

Чешката компания „Енерго-про“ е завела арбитражен иск срещу България.

Жалбата е заведена на 26 май в арбитражния съд към Световната банка във Вашингтон. Засега не е ясно за каква сума компанията е решила да съди страната ни.

Претенциите на „Енерго-про“ са свързани с решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране за определяне на цената на тока през последните години, която е причинила загуби на компанията.

Преди две години дело срещу България заведе и ЕВН. Представител на страната ни по това дело е американската адвокатска кантора „Уайт енд Кейс“, която е представител на България и по делото срещу „Росатом“ за АЕЦ „Белене“.

Искът на ЕВН може да надхвърли 1 млрд. евро. Претенциите на компанията са свързани с определянето на цените на тока за бита и за дължимите от НЕК суми за задължителното изкупуване на ток от възобновяеми източници.

През 2013 г. „Енерго-про“ също обяви намерението си да съди България за цената на тока. От компанията обясниха, че са положили много усилия за преговори с правителството и с енергийния регулатор по ценовия модел, но преговорите са били без успех.

Компанията отчита спад на печалбата си през 2014 г. с 12,13% до 9,3 млн. лева. В същото време от ЕВН отчитат загуба в размер на 98 млн. лева през 2014 г.

Според изготвените от КЕВР разчети се предвижда увеличение от 3,64% на цената на тока за битовите клиенти на „Енерго-про“ от 1 юли. Увеличението за абонатите на ЕВН пък ще е в размер на 1,22%.

Компаниите се обявиха против това решение, като обясниха, че има изкривяване на модела на ценообразуването на регулирания пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!