Експерт: В България няма полски яйца със салмонела. БАБХ: Няма как да знаете (обновена)

Александра Маркарян 28 октомври 2016 в 15:05 8969 0

д-р Сергей Иванов

Снимка bTV

д-р Сергей Иванов

В България не са внасяни полски яйца, за които да има съмнения за салмонела през последния месец. Това заяви пред OFFNews д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Спорът възникна, след като на 26 октомври Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че у нас са били внесени такива яйца. БАБХ се позова на съобщение в общоевропейската Система за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи.

Репортер на OFFNews провери всички предупреждения в системата от последния месец. Нито едно от тях не се отнася до България. От БАБХ ни увериха, че тече разследване и е въпрос на време страната ни да бъде добавена в списъка с държавите с внос на въпросните яйца. До днес това не се е случило. В съобщението, визирано от БАБХ (от 21 октомври) пише, че яйцата са били внесени в Хърватия, Германия, Нидерландия и трети страни. България не е спомената.

По неофициална информация на OFFNews през последната седмица лабораторията на БАБХ дори не е изследвала яйца за салмонела. Само на база потвърждение след изследване може да се твърди, че у нас се продават яйца със салмонела.

През последните 3 месеца доказаните случаи на салмонела у нас са около 300.

БАБХ реагира остро на твърдението на д-р Иванов пред OFFNews. Тази вечер Агенцията изпрати съобщение до редакцията, кръстено "Опровержение", в което се казва:

"Съобщението по Системата за предупреждаване за опасни храни и фуражи (RASFF) е подадено към БАБХ чрез т.нар. news или уведомителна нотификация, която е видима само за членовете на мрежата (iRASFF). В тази връзка Ви обръщам внимание, че Вашият събеседник не е член на мрежата (iRASFF).

Официалният контролен орган по безопасността на храните в Република България е Българска агенция по безопасност на храните и нейни служители са членове на мрежата iRASFF".

...

Тези нотификации представляват "всякакъв вид информация, свързана с безопасността на храни или фуражи, която не е съобщена от държавата-членка като „предупредителна” или „информационна”, но представлява интерес за контролните органи в страните членки на Европейския съюз".

Преценка на Европейската комисията, като администратор на системата е това, в какъв вид ще бъде дадената нотификация. БАБХ е длъжна като компетентен орган по безопасност на храните да предприеме мерки, независимо от това дали нотификацията е общодостъпна или не".

От Агенцията изразяват и съмнението, че OFFNews е обективна медия, щом се е обърнала и към експерт, а не единствено към тях. "Ако имате претенции да сте обективна медия, би трябвало да се позовавате на официалната информация, предоставена от Компетентния орган", пише в съобщението от държавната Агенция. OFFNews направи точно това на 26 октомври, като публикува официалното съобщение на БАБХ, но липсата на потвърждение ни провокира да потърсим още информация.

Също по повод твърдението на д-р Иванов, тази вечер от БАБХ ни посъветваха по телефона да проверяваме по-добре хората, на които даваме думата с "аргумента", че самите те търсили, но не открили информация за Центъра по биология на храните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови