Ефектът "Булгартабак": Защо НСИ отчете спад на износа извън страните от ЕС

Светослав Метанов 09 февруари 2017 в 12:53 4579 0

Снимка БГНЕС

Националният статистически институт публикува днес данните за външната търговия през 2016 г. От тях става ясно, че спреният износ на "Булгартабак холдинг" за регион Близък изток се е отразил не само на корпоративните приходи, но има и съществен ефект върху експорта на България на национално ниво.

Цигарената компания изненадващо обяви, че прекратява износа за Близкия изток от 1 април. Тогава като причина за странното корпоративно решение бе посочено, че "Булгартабак" е станал жертва на продължителна негативна кампания от страна на кръга "Капитал", който му отделил над 1000 негативни статии. Това пък създавало "репутационен риск", заради който се спирал износа. 

Доколко това обяснение е логично, би могло да се спори. Още повече че в предходните месеци в Турция бяха залавяни огромни количества български цигари без бандерол.

Данните на НСИ показват, че в групата на "напитки и цигарени изделия" експортът намалява с над 21 процента. В никоя друга стокова група няма подобен спад.

През 2016 г. износът на България за трети страни намалява средно с 5.9% спрямо 2015 г. и е в размер на 14,957 млрд. лв., a вносът спада със 7.1% до 17,090 млрд. лева. 

Малко по-добре изглеждат нещата, ако прибавим данните от търговията ни с ЕС.

През м. г. общо за трети страни и ЕС са изнесени стоки за 46 104.9 млн. лв. спрямо 2015 г. Експортът се увеличава с 2.6%, а общата стойност на внесените стоки е 51 005.8 млн. лв., което представлява спад с 1.1%.

Общото външнотърговско салдо обаче остава силно отрицателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови