ЕС казва как харчим милионите за спиране на блокове в АЕЦ "Козлодуй"

OFFNews 20 септември 2016 в 08:21 9071 2

Сметната палата на ЕС ще представи днес доклад как харчим парите за спирането на старите блокове на АЕЦ „Козлодуй“. 

ЕС финансира с над 800 милиона евро до 2020 г. извеждането от експлоатация на първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй“. Когато Литва, България и Словакия кандидатстваха за присъединяване към ЕС, погребването на общо осем ядрени реактора от първо поколение по съветски модел в атомните централи „Игналина“ (Литва), „Козлодуй“ (България) и „Бохунице“ (Словакия), беше поставено като условие за членството, припомня БНР. В замяна страната ни получи финансови компенсации, освен за дейностите по самото закриване на блоковете, и за смекчаването на ефектите от загубата на национален капацитет за производство на енергия.

Ролята на Сметната палата в Люксембург е да контролира как се харчат тези пари. В предишния си доклад от 2011 година тя имаше забележки за финансовото планиране и забавянето на някои от дейностите. 

Очаква се в днешния доклад европейските одитори да дадат нова оценка за напредъка на България, в ангажимента й да спре реакторите и да съхранява радиоактивните отпадъци. Документът ще даде и прогноза, дали предвидените финансови разходи са достатъчни за изпълнението на тази цел в близките години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews