ЕРП отчетоха, че стриктно спазват закона

OFFNews 23 декември 2014 в 15:12 2758 0

Електроразпределителните дружества (ЕРП) се отчетоха пред правителството, след като премиерът Бойко Борисов разпореди проверка за това на какъв период се отчитат сметките за ток. 

От предоставените отговори от трите дружества става ясно, че те спазват нормативните изисквания. От Министерството на енергетиката съобщиха, че исканата справка е във връзка със съмнения и сигнали, че през ноември сметките за ток са необосновано завишени.

От „ЧЕЗ Разпределение България“ АД посочват, че следват стриктно нормативните изисквания и за м. ноември само 0.1% от издадените фактури са за период, по-дълъг от 31 дни. Причината за това е предоставената на клиентите възможност да декларират показанията на електромерите си. В този случай отчитането се извършва в предвидения срок, но фактурата отразява датата, към която клиентът е извършил самоотчет. В получената от „Енерго-про Мрежи“ АД справка се посочва, че фактурите с период на отчитане по-дълъг от 30 дни са 2.028%. В този процент попадат и електромерите, отчетени за период от 31 дни. В писмото се подчертава, че няма отчет за повече от 35 дни. От EVN информират, че 0.56% от електромерите на техни потребители са отчетени с период от 32 дни поради лоши метереологични условия или други обективни причини. 

Министерството на енергетиката ще предостави на ЕРП-та всички конкретни сигнали на граждани за извършване на проверки и ще следи за резултатите от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови