Депутатите приеха 20-те процента такса за ВЕИ-тата

Елица Мартинова 05 декември 2013 в 09:25 6194 15

Вятърен парк. Снимка: БГНЕС
Вятърен парк. Снимка: БГНЕС

 

Въпреки масовото недоволство на собствениците на ВЕИ-централи, днес депутатите приеха текста в Закона за бюджета за 2014 г., който разписва нова, 20-процентова такса върху печалбата от ВЕИ-централите.

Регламентът бе приет с гласовете на "Коалиция за България" (72 гласа "за"), ДПС (34 гласа "за") и "Атака" (10 гласа "за"). "Против" бяха единствено част от депутатите на ГЕРБ - 38 души, а 28 народни представители от редиците на опозицията гласуваха с "въздържал се". Предложението за новата такса бе внесено от "Атака" като поправка в законопроекта за бюджета между първо и второ четене.

Правителството очаква годишните приходи от тази такса да достигнат 150 млн. лв. В кулоарите на парламента вчера министър-председателят Пламен Орешарски обясни, че тези средства ще бъдат използвани за профилактика на системата.

Дебатите по точката приключиха още вчера, но гласуването остана за днес. По време на дискусиите Красимир Велчев от ГЕРБ коментира, че текстовете съдържат лобистка нотка, тъй като предвиждат 20-процентова такса само за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия. По думите му, умишлено или не, текстовете "пропускат" собствениците на Водноелектрически централи.

Рамадан Аталай от ДПС успокои колегата си от ГЕРБ, че в най-скоро време ще бъдат направени законодателно промени в тази насока.

След днешното гласуване бившият енергиен министър Делян Добрев възрази срещу обещанието на Аталай.

"Още преди да е публикуван в Държавен вестник Законът за бюджета, даваме заявка, че ще внесем други промени, с които да модифицираме регламента -това е порочен подход", категоричен бе Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!