Депутати предлагат намаляване на лихвите за неплатените сметки за парно

OFFNews 17 януари 2017 в 17:14 6593 2

Трима депутати - Петър Славов, Мартин Димитров от гражданския съвет на Реформаторския блок, и Вили Лилков от ДСБ, предлагат промени в Закона за задълженията и договорите, според които лихвата по просрочените плащания към Тополофикация, банки и други монополни дружества, да бъде намалена.

Те са написали писмо, подкрепено от омбудсмана Мая Манолова, до председателя на парламента Цецка Цачева и всички парламентарни групи в 43-тото Народно събрание да подкрепят и приемат Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите.

С промените в закона се слага „таван“ на наказателните лихви при просрочие, чийто размер сега е основният лихвен процент плюс 10 пункта, който ще стане по-справедлив като се намали на основния лихвен процент плюс 4 пункта за граждани и 8 за фирми.

Мотивите на депутатите са, че много физически лица - главно социално слаби и пенсионери, както и малки семейни фирми са потърпевши от лихвата и след дълги съдебни битки само заради нея дължат огромни дългове. Освен това депутатите посочват, че са направили проучване в Европейския съюз и няма друга страна с такава висока лихва.

При омбудсмана също има стотиците жалби от бедни, възрастни, безработни и социално уязвими групи граждани. В тях хората алармират за непосилния висок размер на лихвите, които дължат при просрочване на парично задължение към доставчици на обществени услуги, банки, фирми за бързи кредити и др., нарастващи в пъти, особено при дълъг съдебен спор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12779

2

Немец

18.01 2017 в 10:14

...а Митоди къде е....Безполезници....

12021

1

bls

17.01 2017 в 17:45

"Тополофикация, банки и други монополни дружества, да бъде намален" .. интересно ми е какво разбират вносителите под определенито "монополни дружества". Като изключим топлофикация ми е интересно как точно банките, мобилните оператори и други доставчици на услуга са "монополни".

"Мотивите на депутатите са, че много физически лица - главно социално слаби и пенсионери, както и малки семейни фирми са потърпевши от лихвата и след дълги съдебни битки само заради нея дължат огромни дългове."

Ами лихвата за забава се дължи само при положение, че загубиш "дългата съдебна битка" - т.е съд постанови, че вЕрно дължиш това за което дълго и упорито си се запъвал като магаре на мост. Ако вместо да си платиш доброволно не се беше съдил дълго и упорито нямаше да се налага да плащаш. Ако приемем, че за монополно дружество подобна поправка може някак да намери оправдание, то никой не е длъжен да тегли кредит, никой не е длъжен да ползва мобилен телефон или интернет или телевизия ..