Данък "Богатство" и 25% по-високи заплати на учителите - поиска КНСБ

OFFNews 20 февруари 2017 в 13:16 9467 4

В следващите 4 години България трябва да се стреми към съотношение между минималната и средната работна заплата не по-малко от 50%.

Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров, представяйки меморандум за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България. КНСБ провежда срещи с партиите, които ще се явяват на изборите през март, а първата от тях е с ГЕРБ. На срещите се обсъжда и възможни ли са обещанията от предизборните им програми.

Според КНСБ минималната работна заплата следва да се договаря ежегодно на национално равнище, като се промени и усъвършенства нормативната база. Независимите синдикати настояват в бюджет 2018 година да бъдат предвидени средства за повишаване на работните заплати на педагогическите специалисти с 25%.

През следващите 4 години трябва да се постигне икономически ръст от 5% на БВП, за да се осигурят растеж на икономиката и по-добри доходи за гражданите.

Според КНСБ прогресивното подоходно облагане постепенно трябва да бъде възстановено, както и да се прилага семейно подоходно облагане с високи стимули за деца в семейството.

Синдикатите предлагат въвеждане на данък „Богатство“ за повече от едно жилища, скъпи автомобили, яхти и вили, както и данък върху финансовите транзакции в размер 1 на 100.

Пламен Димитров коментира предизборните програми на ГЕРБ и БСП. "В програмите на БСП и ГЕРБ има добри неща", каза Димитров. Той открои две неща, които му харесват - идеята на БСП за данъчен кредит за семейства с деца и второто - тридетният модел на ГЕРБ.

"ГЕРБ са с конкретни числа, в БСП доста по-слабичко. Те казват, че ръстът на минималната заплата трябва да следва ръста на средната - как ще стане това обаче не е ясно. Ще питам г-жа Нинова на срещата", уточни Пламен Димитров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12803

4

_az_

20.02 2017 в 14:03

Прост, по-прост, най-прост, "държавен" синдикалист. Хем иска растеж, хем иска вдигане на данъци. Ми толкова си могат явно.

15614

2

OTBPAT

20.02 2017 в 13:48

"данък върху финансовите транзакции в размер 1 на 10"

1%!!! :))) това е грешка, надявам се....