ДКЕВР намекна, че ЕРП-тата са надписали с 800 милиона сметките за ток

Милен Енчев 14 май 2014 в 16:01 6838 21

Боян Боев

Трите електроразпределителни предприятия – „ЧЕЗ“, „ЕВН“ и „Енерго про“ са завишили необосновано разходите си с 818 милиона за петте години от 2008 до 2012 г. Това заяви днес на пресконференция Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по повод приключилия одит на дейността на трите ЕРП-та.

Според председателя на ДКЕВР Боян Боев, „ЧЕЗ“, „ЕВН“ и „Енерго про“ са имали сумарно с 220 милиона лева повече приходи за петте години от утвърдените от регулатора. Същевременно технологично признатите им разходи (разходи за ремонти и поддържка и т.н., които влизат в цената на електроенергията) били с 405 милиона по-малко от одобрените от ДКЕВР, каза той.

Вместо да декларират печалба обаче, трите компании раздували административните си разходи – за консултантски и мениджърски услуги, за поръчка на техника и др. много над одобрените. Общо, според Боев, те са завишили разходите си с 818 милиона лева за петте години. Така, по думите на председателя на ДКЕВР, трите енергодружества са избегнали плащане на корпоративен данък на държавата, както и на дивидент сред акционерите си.

На въпрос дали тези действия на ЕРП-тата могат да послужат за основание за отнемане на лицензите им, каквато офанзива води ДКЕВР от март месец, Боев отвърна, че това е отделна процедура. Той не отговори също дали констатациите показват неоправдано завишаване на цените на тока в 5 – годишния период. Боев не отговори и дали констатираните нередности ще повлияят на предстоящото решение за цените на електроенергията от 1 юли (след миналогодишните 3 намаления на цената на тока и трите ЕРП-та настояват за повишаване – бел.ред).

На въпрос дали тези „наднормени разходи“ са отишли за инвестиции в електромрежата няколко от членовете на ДКЕВР се изсмяха, но не дадоха ясен отговор.

Отделно серия проверки на регулатора констатирала 2690 нарушения на закона от страна на ЕРП-тата. В повечето случаи става дума за неподменени по вина на съответното дружество повредени електромери – общо 1757 случая при трите компании. Другото нарушение е, че в отделни случаи ЕРП-тата отчитали електроенергия за повече от месец, завишавайки по този начин сметките на хората за определен период. Боев обаче не обясни за колко такива нарушения става дума, за какъв период и с каква сума са ощетени съответните абонати.

Третият вид нарушение е в качеството на подаваното електричество – то било с мощност над или под изискваната по стандарт, което довело до повредени електроуреди при някои потребители. Става дума за няколко десетки случая за петте години.

За всички 2690 нарушения ДКЕВР ще състави актове на ЕРП-тата, обяви Боев. Това ще стане в следващите 10 – 15 дни, тъй като комисията се нуждае от технологично време, за да подготви всеки един акт, каза той и посочи, че глобата за всяко нарушение е от 20 хиляди до 1 милион лева. Те ще имат 3 дни за отговор и възражения по всеки акт.

Още днес от „ЕВН“ ще дадат пресконференция по повод отправените обвинения от енергийния регулатор. Очакват се и реакциите на другите две компании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!