ЧЕЗ установила над 6400 кражби на ток, над 1000 отгоре за година.

OFFNews 03 април 2016 в 15:11 2537 2

ЧЕЗ е извършила 66 415 проверки за кражби на електроенергия в Западна България през 2015 г. и е констатирала 6458 случая на незаконно потребление на електроенергия, съобщиха от компанията. 

Вследствие на нарушенията е дотаксувана електроенергия в размер на 31 575 000 киловатчаса. С 1566 повече са установените кражби през 2015 година в сравнение с 2014 година, когато компанията е констатирала 4892 случая на незаконно потребление.

Най-често срещаните нарушения са манипулирани електромери и присъединявания преди средствата за търговско измерване, посочва компанията.

Въпреки че не заплащат пряко кражбите, от незаконните присъединявания най-много страдат гражданите, твърдят от дружеството. Нерегламентираната консумация на ток застрашава качеството на доставяната до клиентите на компанията електроенергия. Вследствие на това се претоварват съоръжения, причиняват се прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди, а напоследък все по-често застрашават и човешкия живот.

Кражбите на електроенергия не само понижават сигурността на електрозахранването за редовните платци, но за отстраняването на авариите и щетите се отклоняват средства от и без това ограничения инвестиционен ресурс на ЧЕЗ. Този ресурс би могъл да се използва за развитие и модернизация на мрежата, както и за подобряване на услугите, допълва компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови