Бизнесът се противопостави на увеличението на годишния отпуск

OFFNews 23 ноември 2015 в 15:10 2909 5

Българската стопанска камара не е съгласна основният платен годишен отпуск да бъде увеличен от 20 на 25 дни, съобщава Нова.

От камарата настояват, че внесеното от Георги Кадиев предложение се нуждае от експертен анализ, който да отчете колко ще струва това на частния сектор, както и на публичните разходи в бюджетната сфера.

Според техни изчисления в момента минималният брой почивни дни в годината е 32 заради официалните празници. В това отношение България изпреварва страни с много силна икономики като Великобритания - 28 дни, Холандия, Турция и Норвегия – 27 дни, Израел и Канада 19-20 дни.

От БСК са на мнение, че законопроектът пренебрегва въпросът за допълнителните 5 дни отпуска за онези, които работят при специфични условия или на ненормиран работен ден и припомнят за преференциалните условия за широк кръг осигурени лица за ранно пенсиониране, намалено работно време и други специфични мерки срещу стреса и професионални заболявания.

В действащите колективни трудови договори със значителен секторен и фирмен обхват са договорени допълнителен брой почивни дни към основния годишен отпуск.

От БСК оценяват законопроекта като „популистки”. Бизнеса изчислява, че ако бъде прието, предложението ще намали работните дни в годината от 220 на 215. Това би довело до намаление от 2,3% на очаквания БВП за 2016 г., което е над 2 млрд. лв., както и на приходите в бюджета с около 700 млн. лв.

Становището е изпратено до председателите на парламентарните комисии по труда, социалната политика и демографската политика, бюджетната комисия, комисията по икономическа политика и туризъм в НС, както и до председателите на парламентарно представените групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови