Бизнесът иска Еврокомисията да наложи енергиен борд в България

OFFNews 12 май 2014 в 16:57 3261 0

Създаване на енергиен борд ще предложат преставители на енергийния сектор на среща с представители на кабинета на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер утре в Брюксе. Това обяви днес икономистът Красен Станчев, който е част от инициативата "Да спасим българската енергетика". На срещата ще присъстват представители на електроразпределителните дружества, производителите на енергия от възобновяеми източници и други енергийни експерти.

Инициативата за енергиен борд се подкрепя от синдикални и браншови организации като камарата и съюза на енергетиците, енергийния и минен форум, Българската стопанска кама, американската и германската търговски камари, асоциацията на италианските предприемачи, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България,фотоволтаичната и ветроенергийната асоциации, Институтът по енергиен мениджмънт, както и независими енергийни експерти.

В делегацията, която ще дискутира в кабинета на Йотингер проблемите на българската енергетика, ще са и представител на трите енергодружества ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про", които са заплашени с отнемане на лицензите за работа у нас заради прихванати плащания към Националната електрическа компания за близо 350 млн. лв.

Процедурата срещу тях бе започната през февруари от енергийния регулатор (ДКЕВР) по жалба на НЕК за задържаните суми. Самите те заявиха, че удържат към НЕК суми, които самата държавна компания им дължи заради изкупуването на възобновяема енергия.

Днес изтича крайният срок, в който регулаторът приема доказателства и аргументи от тримата доставчици на ток за действията им.

Същевременно трите ЕРП-та внесоха жалби срещу НЕК за забавени задължения към тях за суми над прихванатите. Регулаторът обаче не видя проблем в това.

Решаването на проблема с дълговете на НЕК към трите компании за закупена от тях енергия от възобновяеми източници бе оставено за юни, когато трябва да бъдат одобрени новите цени на тока за предстоящата календарна година.

Ултимативната офанзива на ДКЕВР срещу трите енергодружества предизвика и остра критика от Брюксел. Еврокомисарят по енергетиката заяви, че процедурата по отнемането на лицензите им може да доведе до нова наказателна процедура срещу държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови