Бизнес климатът в България се влошава

OFFNews 28 юли 2016 в 14:39 4672 2

Бизнес климатът в България се влошава, показват последните данни на Националния статистически институт.

През юли общият показател на бизнес климата се понижава с 0.9 пункта спрямо предходния месец. По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в сектора на услугите, докато в промишлеността и в търговията на дребно - остава приблизително на нивото си от юни.

Единствено в строителството стопанската конюнктура той се подобрява.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” запазва на равнището си от юни. По мнение на промишлените предприемачи настоящата производствена активност се подобрява, но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Средното натоварване на мощностите през юли се повишава с 0.9 пункта в сравнение с април и достига 73.3%, като предприятията съобщават и за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци. Основният фактор, затрудняващ дейността, продължава да бъде несигурната икономическа среда и свитото потребление.

Очакванията на мениджърите са, че цените в промишлеността ще останат без промяна през следващите три месеца.

При строителството показателят нараства с 1.3 пункта в резултат на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата регистрира подобрение на настоящата строителна активност, докато прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани.

Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо април и се оценява на 5.4 месеца. Същевременно обаче очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните пречки за развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното въздействие на втория фактор.

По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Показателят при търговията на дребно остава приблизително на нивото си от предходния месец.

Мненията на търговците на дребно относно поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват, като и очакванията им за обема на продажбите остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо предходния месец.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Относно продажните цени очакванията на търговците са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 5.7 пункта, което се дължи на изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

През последния месец анкетата регистрира засилване на негативното влияние на фактора „конкуренция в бранша”, който измества на второ място фактора „несигурна икономическа среда”.

По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

28.07 2016 в 16:36

Няма как да се влоши нещо, което не съществува!
В България условия за бизнес няма.
Упраниците с всички сили и средства пречат на частната инициатива.
За 25 години какво ли не измислиха...договорче с фирми за трудова медицина, търговски отдели с лемури следящи за листчета по стените в магазините с работно време, връзка на касови апарати с НАП, но с таксичка през определен оператор, таксичка за договор за поддръка на касови апарати, , куп декларациѝки до НАП, НОИ....но ние сме упорити...