България спря износа на ток заради високото потребление

OFFNews 13 януари 2017 в 10:25 5229 1

Снимка sxc.hu

В 1 часа тази нощ България спря износа на електроенергия. Това е станало със заповед на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, съобщи заместникът й Жечо Станков.

Мярката се наложи заради продължаващите тежки зимни условия, които водят до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия.

Износът ще бъде възстановен, когато обстановката в региона се нормализира, каза Станков.

На енергийната борса държавните предприятия продължават да продават количества, които са малко занижени. Атомната централа "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток 2" подават по 50 мегавата на борсата.

"Предвид факта, че енергийната борса работи отдавна, има достатъчно други количества, които се продават и това й е създало ликвидност - има, както добра цена, така и добри количества към момента, въпреки че част от количествата, от страна на държавните централи, бяха насочени към доставките на НЕК, за да може да се захранват битовите потребители", коментира Станков пред БНР.

Целта на забраната за износ на електроенергия е да се гарантира сигурността на доставките в България.

Според Жечо Станков голямото натоварване преди дни е показало, че електроенергийната система у нас е в добро състояние.

"Благодарение на инвестициите, както в преносната система, така и в централите, за които отговаря Министерството на енергетиката, са в добро състояние и могат да издържат такива пикове, даже имаше и резерви, които бяха изнасяни, извън страната. Така че, мисля, че сигурността на гражданите, което ни е най-важно, и доставките, са гарантирани и не би трябвало да има каквито и да е притеснения", посочи Жечо Станков.

След като обстановката се нормализира, ще бъде анализирана цялата ситуацията, резервите и системата, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови