България и още 9 страни от ЕС против ”Северен поток -2”

OFFNews 27 ноември 2015 в 11:47 6972 10

Плановете на Русия да разшири газовата си връзка с Германия противоречат на интересите на Европейския съюз и могат да дестабилизират допълнително Украйна.

Това се посочва в писмо до Европейската комисия, изготвено от 10 страни членки, сред които и България, съобщи Ройтерс. Държавите искат дебат по въпроса на следващата среща на върха на ЕС през декември. 

През септември група европейски компании подписаха споразумение с "Газпром" за разширяване на газопровода "Северен поток" до Германия, заобикаляйки Украйна. В писмото, подписано от България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, се подчертава, че проектът трябва да бъде подложен на най-подробна регулаторна проверка. 

Позицията на Европейската комисия по проекта "Северен поток 2" ще окаже значително влияние върху възприемането на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС сред основните му съюзници и традиционни партньори, се отбелязва в писмото, с което Ройтерс се е запознал.

В документа се посочва още, че разширяването на "Северен поток", с което се цели повишаване на доставяните обеми газ пряко до Германия, може да има сериозни последици за Киев и страните от ЕС.

Запазването на маршрута за пренос през Украйна е стратегически интерес на ЕС като цяло, не само от гледна точка на енергийната сигурност, а също така за засилване на стабилността на източноевропейския регион, е посочено в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!