Австрийската ЕВН замрази проекта "Горна Арда"

OFFNews 28 февруари 2017 в 19:17 8427 2

Австрийската компания ЕВН обяви, че замразява реализацията на проекта за изграждане на Хидроенергийна каскада Горна Арда в България.

Това решение е отразено във финансовия отчет на EVN AG за първото тримесечие на текущата финансова година.

Не се уточнява какви са причините за замразяването на проекта и за какъв период е това решение.

Акционерното споразумение между EVN и НЕК за създаване на компания, която да изгради и експлоатира Хидроенергийна каскада Горна Арда беше подписано на 19 юли 2010 г.

Делът на австрийците в съвместния проект е 70% срещу 30 на сто за българската енергийна компания.

Идеята за изграждане на хидроенергийни съоръжения по горното поречие на река Арда възниква през осемдесетте години на миналия век. Тогава е предвидено да бъдат изградени три язовира – „Мадан”, „Ардино” и „Сърница”, с прилежащи към тях водноелектрически централи. Работата по проекта през осемдесетте години е предимно на идейно ниво.

След 1989 година проектът е замразен за около 10 години.

Работата по проекта Хидроенергийна каскада Горна Арда беше възобновена през 1998 година. Тогава - на 4 ноември 1998 г. е подписано споразумение между Република България и Република Турция за изграждане на каскадата "Горна Арда". През октомври 1999 г. министър-председателят на Република България Иван Костов и турският му колега Бюлент Еджевит дадоха официалното начало на проекта на тържествена церемония по първата му копка.

Оповестените параметри на проекта предвиждаха до 2006 г. да бъдат построени три язовира – „Мадан”, „Ардино” и „Сърница”, всеки от тях с ВЕЦ, като общата мощност на съоръженията трябваше да е 170 мВт.

Предвиждаше се те да произвеждат 466 млн. кВтч електроенергия годишно. Обявената стойност на проекта беше 220 млн. щатски долара. Малко след стартирането си, поради финансови затруднения на турската страна, проектът беше временно преустановен.

По-късно няколко чуждестранни компании, сред които и италианската "Енел пауьр", проявиха интерес да инвестират в проекта, поемайки участието на турската страна. Въпреки водените преговори обаче, не се стигна до споразумение за въвеждането на нови партньори в „Горна Арда”.

На 19 юли 2010 година във Виена, в присъствието на премиера Бойко Борисов, беше подписано акционерно споразумение между EVN и НЕК, с което бе поставено реалното начало на създаването на смесена българо-австрийска компания, която да изгради и експлоатира хидрокаскада „Горна Арда”. 

До момента по проекта се извършваха предпроектни проучвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

2

Halo

01.03 2017 в 18:15

Австрийците ги е страх от това, че евентуално Курни ще вземе властта.

12392

1

sevsev

01.03 2017 в 08:15

Този проект вече за трети път се замразява без да са ясни причините. Дали това е традиционната схема за източване на средства или има и нещо друго?