Агенцията за инвестиции очаква 4000 нови работни места за 3 години

OFFNEWS 04 декември 2016 в 20:55 8632 2

Към ноември тази година Българската агенция за инвестиции е сертифицирала общо 18 проекта, на стойност 297 милиона лева, които ще открият 4044 работни места в следващите 3 години, съобщи изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев.

В сравнение с миналата година новите проекти са с шест повече, а прогнозата е до края на годината те да станат 20, с обща стойност над 400 милиона лева, и да отворят 6000 нови работни места.

От БАИ съобщиха, че са фокусирали действията си върху 7 приоритетни сектора - компютърна и комуникационна информация, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химически продукти, изделия от каучук, пластмаса и други неметални минерални суровини, както и хранителни продукти.

В момента страната ни е лидер в инвестициите в областта на автомобилната, аутсорсинг и ИТ индустрия.

Увеличаването на инвестициите зависи от тясното сътрудничество между БАИ и местната администрация с цел успешно подпомагане и реализация на потенциалните инвестиции, изрази мнението си директора на агенцията:

"Когато имаш подкрепата на местно ниво, имайки определен човек, който да се занимава с инвестиции, много по-лесно ние можем да представяме и подпомагаме инвеститорите."

Според агенцията, ролята на кметовете и областните управители е ключова, защото те се грижат не само за физическата, но и за социалната инфраструктура.

"Управителите и кметовете трябва наистина да създават по-добра среда за развитие на своя град и област", заяви Янев.

Според него местните власти трябва да работят върху подобряването на условията на труд и качеството на живот.

Агенцията работи в тясна връзка с кметовете на всички български общини и се очаква в началото на 2017 година да излезе общински инвестиционен каталог, който да съдържа основна информация за качествата на икономиката и възможностите за инвестиции на всеки район в страната.

Инвеститорите се страхуват най-вече от това да не успеят да реализират навреме бизнес плановете си и в това отношение е много важна ролята на администрацията, която да отговори качествено на потребностите им, допълни Янев. Процедурите на институциите трябва да са ясни и да се следват лесно, изрази мнението си той.

През 2017 година Българската агенция за инвестиции ще се фокусира и върху организирането на инвестиционни форуми с регионален характер и съвместни регулярни срещи между служители на БАИ и общините - с цел подобряване обслужването на инвеститорите.

Засега водещите чуждестранни инвестиции идват от Холандия, за сметка на тези от световни икономически сили като САЩ и Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

2

XR4

05.12 2016 в 00:29

"...компютърна и комуникационна информация..."

Боже,божееее!

13056

1

Какавидков

04.12 2016 в 22:19

Радан каза че :
След 10 години доминация на ГЕРБ проблемите в икономиката и правосъдието се задълбочават.
Така че, не му вярваме на тоя.