АПИ отговаря на ген. Радев: Не консултираме обществени поръчки с президента

OFFNews 03 януари 2017 в 09:41 11681 6

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) отговори на позицията на президента Румен Радев, който разкритикува обявената в последните часове на миналата година обществена поръчка за 200 милиона лева за тол системата, чийто краен срок за подаване на оферти е изключително кратък - до 5 януари.

От ведомството подчертават, че ген. Радев "изключително коректно" е цитирал съобщението от сайта на АПИ, че става въпрос не за стартиране на нова обществена поръчка, а за възобновяване на такава, обявена преди повече от 9 месеца.

"Поръчката за т.нар. тол система е обявена на 5 април 2016 г. От стартирането й до този момент тя беше нeколкократно временно спирана поради обжалвания и след произнасяне на компетентните институции на Република България – Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, съответно възобновявана. Видно от всички правови решения досега жалбите са били несъществени. Последното произнасяне в полза на АПИ е от 29 декември 2016 г. и спазвайки законите на Република България АПИ възобнови процедурата с нов краен срок за подаване на оферти", заявяват от АПИ.

От ведомството обясняват, че обявената обществена поръчка е в резултат на одобрен доклад от Министерския съвет на Република България от 11 ноември 2015 г. за въвеждане на смесена система за тол такса за тежкотоварни моторни превозни средства и електронна винетка за леките коли. В него е посочено, че дейностите по внедряване, управление и поддържане на системата ще се възложат с обществена поръчка. И в изпълнение на това решение близо 5 месеца по-късно е обявена и обществената поръчка на 5 април 2016 г.

"Разпореждането на премиера за обявяване на нови обществени поръчки е от 21 декември 2016 г. и АПИ категорично спазва тази препоръка. Въпросната обществена поръчка, както и останалите обществени поръчки на АПИ, до този момент не са били обект на консултации с президентската институция", подчертават от пътната агенция.

От ведомството посочват и че стойността на обществената поръчка от 200 млн. лв. няма да е за сметка на държавата, а ще бъде платена от избрания изпълнител.

От пътната агенция посочват и че въвеждането на тол системата би решило проблема с недостига на средства за поддръжка на пътищата в страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11841

6

трафоПОСТ

03.01 2017 в 12:29

АПИ защо изобщо се обясняват на това руско мекере. Тоя фелтфебел, май не е наясно за какъв пост го кандидатираха Решетников и Нинова.

14344

2

Nibble

03.01 2017 в 10:49

"Май комундетата нямат търпение да поемат управлението "..... малко....много си се объркал. Комунистите не са изспускали "управлението".... Бойко Боклуков - комунист, Цецка - комунист, МенТа Стоянова - комунист .... и т.н... и т.н. останалата герберастка паплач.

11563

1

Black Wolf

03.01 2017 в 10:32

Нещо се е объркало генералчето, помислило си е, че е на мястото на господаря си Путкин и от него зависи всичко в държавата. ;)
Май комундетата нямат търпение да поемат управлението и да почнат да грабят както само те си знаят. И тяхната марионетка още преди да е встъпила в длъжност започва да си точи зъбите...