430 хил. лева глоба за 3 фирми, произвеждали фалшиво краве масло

Александра Маркарян 28 април 2016 в 19:32 17167 6

Резултатите от теста на "Активни потребители"

Комисията за защита на конкуренцията санкционира три фирми с общо 430 340 лева, заради това, че са произвеждали "фалшиво" краве масло. Проверки са показали, че техни продукти съдържат и немлечни мазнини, както и вода над нормите.

Фирмите са „Милтекс КК” ЕООД, Варна, "Хранинвест“ ЕООД, с. Кичево и „Профи милк“ ЕООД, Благоевград.

Решението на КЗК е от 20 април. То е на база проверка след сигнал от 15 юни 2015 г. на асоциация "Активни потребители".

Сигналът е на база резултати от изследването на асоциацията за състава на кравето масло в България, което установи, че проверените продукти на "Милтекс КК", "Хранинвест" и "Профи милк" съдържат необявени съставки и представляват имитация на краве масло. Оказа се, че продуктите "Millker butter" на "Милтекс КК" (произведено за СВА), "Краве масло" на „Хранинвест“ и „Краве масло екстра“ на "Профи милк“ съдържаха немлечни мазнини от 10% до 64%, а на опаковките им липсва информация за това. За шест от проверените продукти процентът водно съдържание надвишаваше посоченото върху опаковката.

Качеството на маслото се определя точно от тези два показателя - масленост и водно съдържание. Според Регламент 1255/1999 г. на ЕС качествен е продуктът с масленост най-малко 82% и водното съдържание не повече от 16%.

Върху опаковките на цитираните продукти било написано: „млечни мазнини не по-малко от 82% и вода максимум 16%“, но проверката показала, че това не отговаря на истината. Това породило съмнения за нелоялна конкуренция и, по-конкретно, за въвеждане в заблуждение, заради което е подаден и сигналът в КЗК.

От "Милтекс КК" оспорват заключенията на "Активни потребители" пред КЗК с аргумента, че тестовете не са направени от лаборатория на Българската агенция за безопасност на храните, следователно "е невъзможно да вземе адекватно отношение по предмета на производството". Не било ясно също така за кой от различните продукти краве масло ставало въпрос. Те били обект на системни проверки от БАБХ, които не били установили нарушения, с изключение на един "спорен случай" на "краве масло СВА", за който дружеството подчертава, че е подало възражения.

От "Хранинвест" пишат, че ще вземат становище по предмета на производството, след като се запознаят с резултатите от теста на "Активни потребители" и с протоколите от лабораторните изследвания. Те също твърдят, че не е ясно за кое краве масло на фирмата става въпрос. Оспорват изцяло твърденията в сигнала на "Активни потребители" и посочват, че имат съмнения в компетентността им по тази тема. Оспорват доказателствата и заявяват, че те нямат легитимност. От "Хранинвест" също твърдят, че няма как продуктите им да са имитация на масло при положение, че БАБХ не са установили такова нещо.

Единствено от "Профи милк" не оспорват заключенията, а казват, че не произвежда продукта „Краве масло екстра“ от 01.06.2015 г., както и че наличните количества от него са изтеглени от продажба и унищожени за сметка на дружеството.

От БАБХ информират, че през 2014 и 2015 г. маслата на трите фирми са проверявани от Националния център по безопасност на храните. Агенцията представя и подробна информация и доказателства за наличието на немлечни мазнини в продуктите, произведени от „Милтекс КК“, „Хранинвест“ и „Профи милк“.

След излизането на резултатите са били разпоредени спешни проверки в предприятията. За всички партиди с установени несъответствия е предписано незабавно да бъдат изтеглени от пазара и преетикетирани като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

БАБХ сочи, че на 20.05.2015 г. са постъпили 10 проби краве масло - No 248 фх, номерирани от 1 до 10. Маслата са доставени без оригинални опаковки, поставени са в пластмасови контейнери, производителят не е обозначен, а придружителното писмо е от "Активни потребители". Пробите са изследвани за наличие на немлечна мазнина и е констатирано, че две от тях са смес от млечна и чужда мазнина, а други две съдържат само немлечна мазнина.

БАБХ допълва, че освен проби, взети по официален контрол, извършва и лабораторни изпитвания на храни на проби, които са взети от фирми по системите им за управление на безопасността на храните, както и на проби, предоставени от частни лица. БАБХ дава и разяснение относно търговските наименования на продуктите, съдържащи мляко и/или немлечни мазнини.

Последвалата проверка на КЗК е потвърдила констатациите на асоциацията. Затова и комисията е наложила санкции на трите фирми. "Милтекс КК" е санкционирана със 127 240 лева, "Хранинвест" - със 189 700 лева, а „Профи милк“ - със 113 400 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3025

6

Koceto 08

20.05 2020 в 11:16

К к милтекс фалшиво всички приложения слагат пушено то всичко не готини продукция разваля всичко химия масата всичко епомия идва от чужда държава боклуците правим всичко не пазарувате к к милтекс Варна фалшиви продукция Варна

3025

5

Koceto 08

20.05 2020 в 11:14

К к милтекс фалшиво всички приложения слагат пушено то всичко не готини продукция разваля всичко химия масата всичко епомия идва от чужда държава боклуците правим всичко не пазарувате к к милтекс Варна фалшиви продукция Варна

3025

4

Koceto 08

20.05 2020 в 11:12

К к милтекс фалшиво всички приложения слагат пушено то всичко не готини продукция разваля всичко химия масата всичко епомия идва от чужда държава боклуците правим всичко не пазарувате к к милтекс Варна фалшиви продукция Варна

12284

2

ДидоВъТъ

29.04 2016 в 10:21

А на тия от БАБХ кога ще им се спретне и на тях една "изненадваща" проверка?Само лапат и ходят по сигнали,а трябва ежедневно да са навън.

12597

1

petrof

28.04 2016 в 22:26

"....Те били обект на системни проверки от БАБХ, които не били установили нарушения...
Значи е време някой да нарита дебелите задници на чиновниците от БАБХ!