2,12 лева на апартамент за сградна инсталация! Как ви се струва?

OFFNews 28 октомври 2016 в 15:31 15776 0

Жилищната сграда в Пловдив, чиято сградна инсталация EVN Топлофикация преустрои от вертикален в хоризонтален тип отчете 87% по-малко енергия за общи части през изминалия отоплителен сезон, съобщиха от енергийното дружество.

Тръбите на жилищната сграда в Града под тепетата бяха преустроени през 2015 г. Блокът, избран по проекта „Феникс“, е построен през 1975 г., има 7 етажа с по 4 апартамента или общо 28 имота.

Една година след преустройството на вътрешната сградна инсталация от вертикален в хоризонтален тип резултатите са впечатляващи:

Общата потребена енергия за сградна инсталация на блока за сезон 2015-2016 намаля с 87% при новата хоризонтална инсталация сравнено с предходния сезон, когато инсталацията беше вертикална.

Разходът за целия сезон за сградна инсталация на имот в блока намаля от 97,40 лв. с ДДС до 12,69 лева с ДДС, което свали средният месечен разход на имот от 16,23 лв. с ДДС до 2,12 лв. с ДДС.

Този ефект беше постигнат с инвестиция в преустройството на инсталацията от общо 10 556 лв. за цялата сграда. Разходът за преустройство на общите части възлезе на 377 лв. на жилище. Тези разходи бяха поети от EVN Топлофикация и от фирмата изпълнител Меком ООД. Разходите вътре в апартаментите, които клиентите поеха, варираха от 500 до 700 лв. в зависимост от броя на отоплителните телата и желанията на всеки собственик. Така общите разходи на един апартамент за преустройство на общи части и на частите в самите апартаменти излязоха до 1000 лв. на апартамент, което се равнява на цената на среден клас нов климатик.

С инсталиране на индивидуални топломери на входа на апартаментите отпадна и необходимостта от индивидуални разпределителни устройства (ИРУ) на самите радиатори. Отчитането вече става само по индивидуалния топломер на входа на жилището, който отчита енергията, която влиза в тръбите във всеки апартамент отделно и точно. По този начин всеки клиент може сам да контролира топлоподаването към своя имот още на входа на жилището. В случай, че избере да спре топлодаването към имота си той ще заплаща единствено минималните разходи за сградна инсталация.

Проектът „Феникс“ на EVN Топлофикация показа нагледно, че преустройството на сградна инсталация от вертикална в хоризонтална може да бъде лесно, бързо и на поносима цена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови